WUR

Deel van Dossier

Foodvalley

Dit verhaal is mede tot stand gekomen door steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Waar begin je als je zo’n groot thema onder de loep neemt? Voordat we van start gaan en documenten induiken, vragen we de inwoners op straat wat zij weten én willen weten van Regio Foodvalley. Uit de rondvraag op straat blijkt dat merendeel geen idee heeft wat Foodvalley inhoudt (in onze podcast leggen we uit wat Regio Foodvalley is). ‘Wat heb ik eraan als inwoner?’, is de meest gestelde vraag als we uitleggen wat Foodvalley is. Daarnaast zijn we benieuwd naar hoe Regio Foodvalley wordt bestuurd aangezien diverse partijen zitting nemen in het bestuur.

output-onlinepngtools-4

Harmen van Wijnen (poserend op zijn knie) is namens de CHE vertegenwoordigd in het Triple Helix bestuur van Regio Foodvalley. We spraken met hem over zijn kijk op de samenwerking. Hij noemt een voorbeeld: het starten van een ICT-opleiding op de CHE. Veenendaal is nadrukkelijk bezig met ICT en als HBO-partner wil hij Veenendaal daarin helpen. ‘Een concreet voorbeeld van hoe wij samenwerken in de regio en hoe we de arbeidsmarkt willen ondersteunen’, aldus de CHE-directeur.

output-onlinepngtools-3

“Er zijn geen succesformules, wel succescondities.”

Arnoud Lagendijk, hoogleraar Sociale Geografie

Wat maakt een samenwerkingsverband succesvol? Daarvoor gaan we langs bij hoogleraar Arnoud Lagendijk. Lagendijk onderzoekt clusters en ziet vaak kopieergedrag. Volgens hem komen veel regio’s niet verder dan een dun consultancyrapportje waar een consultant de naam van een andere regio in hun naam heeft veranderd. Volgens hem moet je dat voorkomen. Ook deelt Lagendijk met ons een aantal succesconditie. Stof om mee aan de slag te gaan, want voldoet Regio Foodvalley daaraan? We noteren deze vraag op ons lijstje.

 

output-onlinepngtools-5
Deze-mannen-runnen-de-Foodvalley-1

Wie runnen de Foodvalley?

In dit artikel stellen we de belangrijkste spelers van Regio Foodvalley aan je voor.

Wie runnen de Foodvalley? We brachten de ‘poppetjes’ in kaart en spraken tot nu toe met drie van hen: burgemeester René Verhulst, Harmen van Wijnen (CHE) en Gerke van Zalk (voorzitter van de Bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk). Hoe verloopt de samenwerking en wat hopen zij eruit te halen? To be continued…

output-onlinepngtools-31

Uit onderzoek van de rekenkamers van Ede, Rhenen, Veenendaal en Wageningen blijkt dat de raden van bovengenoemde gemeenten beperkt zicht hebben op wat er gebeurd bij Regio Foodvalley. Wat staat er precies in het rapport? Hoe komt het dat de raden beperkt grip hebben op de samenwerking? Daar duiken we in.

Voordat je verder leest

De Foodvalley verdient goede journalistiek die dieper graaft. Maar journalistiek kost geld. Steun Bureau Spotlight en draag bij aan sterke onderzoeksjournalistiek!

Ik lees eerst het stuk verder

Foodvalley
Lars Regeer Portret

Lars Regeer

Creatieve Mediaprofessional

Lars is journalist en werkt bij Bureau Spotlight als ‘multimediaal schaap met vijf poten’. Als manusje-van-alles zorgt hij er …
Profiel-pagina
Mirjam Wolff

Mirjam Wolff

Freelance journalist

Mirjam Wolff is freelance journalist en duikt op dit moment voor Bureau Spotlight in de Foodvalley.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee!