WUR

Deel van Dossier

Foodvalley

Dit verhaal is mede tot stand gekomen door steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Waar begin je als je zo’n groot thema onder de loep neemt? Voordat we van start gaan en documenten induiken, vragen we de inwoners op straat wat zij weten én willen weten van Regio Foodvalley. Uit de rondvraag op straat blijkt dat merendeel geen idee heeft wat Foodvalley inhoudt (in onze podcast leggen we uit wat Regio Foodvalley is). ‘Wat heb ik eraan als inwoner?’, is de meest gestelde vraag als we uitleggen wat Foodvalley is. Daarnaast zijn we benieuwd naar hoe Regio Foodvalley wordt bestuurd aangezien diverse partijen zitting nemen in het bestuur.

output-onlinepngtools-4

Harmen van Wijnen (poserend op zijn knie) is namens de CHE vertegenwoordigd in het Triple Helix bestuur van Regio Foodvalley. We spraken met hem over zijn kijk op de samenwerking. Hij noemt een voorbeeld: het starten van een ICT-opleiding op de CHE. Veenendaal is nadrukkelijk bezig met ICT en als HBO-partner wil hij Veenendaal daarin helpen. ‘Een concreet voorbeeld van hoe wij samenwerken in de regio en hoe we de arbeidsmarkt willen ondersteunen’, aldus de CHE-directeur.

output-onlinepngtools-3

“Er zijn geen succesformules, wel succescondities.”

Arnoud Lagendijk, hoogleraar Sociale Geografie

Wat maakt een samenwerkingsverband succesvol? Daarvoor gaan we langs bij hoogleraar Arnoud Lagendijk. Lagendijk onderzoekt clusters en ziet vaak kopieergedrag. Volgens hem komen veel regio’s niet verder dan een dun consultancyrapportje waar een consultant de naam van een andere regio in hun naam heeft veranderd. Volgens hem moet je dat voorkomen. Ook deelt Lagendijk met ons een aantal succesconditie. Stof om mee aan de slag te gaan, want voldoet Regio Foodvalley daaraan? We noteren deze vraag op ons lijstje.

 

output-onlinepngtools-5
Deze-mannen-runnen-de-Foodvalley-1

Wie runnen de Foodvalley?

In dit artikel stellen we de belangrijkste spelers van Regio Foodvalley aan je voor.

Wie runnen de Foodvalley? We brachten de ‘poppetjes’ in kaart en spraken tot nu toe met drie van hen: burgemeester René Verhulst, Harmen van Wijnen (CHE) en Gerke van Zalk (voorzitter van de Bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk). Hoe verloopt de samenwerking en wat hopen zij eruit te halen? To be continued…

output-onlinepngtools-31

Uit onderzoek van de rekenkamers van Ede, Rhenen, Veenendaal en Wageningen blijkt dat de raden van bovengenoemde gemeenten beperkt zicht hebben op wat er gebeurd bij Regio Foodvalley. Wat staat er precies in het rapport? Hoe komt het dat de raden beperkt grip hebben op de samenwerking? Daar duiken we in.

12-okt-rapport-rekenkamer

Het onderzoeksrapport ‘Zicht op Foodvalley’ laat zien waar de struikelblokken in de samenwerking zitten en geeft de gemeenten handvatten om hier mee om te gaan. Tegelijkertijd biedt het jou, als inwoner van regio Foodvalley, een mogelijkheid om in te zien waar de gemeenten mee bezig zijn en of ze ook daadwerkelijk stappen tot verbetering nemen.

foodvalley-1084×946-1

Wat wij lazen in het rapport van de Rekenkamercommissie

Terwijl Bureau Spotlight zich verdiept in de Foodvalley, komt de Rekenkamer op 25 september naar buiten met het rapport ‘Zicht op Foodvalley.'

30-okt-snelcursus

Het dossier Foodvalley is een taai dossier en veel inwoners geven aan dat zij geen idee hebben wat zich afspeelt bij het regionale samenwerkingsverband. Het rapport van de Rekenkamer biedt een goed inkijkje. Samen met onze eigen research maken we een artikel ‘Foodvalley voor dummies’. Wat is het? Hoe werkt het? Wat kost het? Daar geven we antwoord op in het artikel.

Zo-werkt-de-Foodvalley-2

Een snelcursus Foodvalley

In dit artikel leggen we in begrijpelijke taal uit hoe Foodvalley is ontstaan, wat ze doen, hoe het is georganiseerd, wat 't kost en wat 't oplevert.

21-nov-praat-mee-over-FV

Bureau Spotlight bezoekt de bijeenkomst over Foodvalley genaamd ‘Praat mee over de toekomst van Ede’. Voornamelijk ondernemers en lokale politici vullen de zaal. Helaas zijn de inwoners minder vertegenwoordigd.

Zelfs betrokken inwoner en tevens EdeStad-columnist Jolmer Winkel slaat de bijeenkomst over. “Al die Foodvalley-gerelateerde onderwerpen zijn toch een soort van ‘ver-van-mijn-bed-show’, terwijl het zich allemaal wel heel dichtbij afspeelt. Na de stembusgang verdwijnt voor heel veel burgers dan ook de betrokkenheid met de lokale politieke ontwikkelingen.” Hij slaat de spijker op zijn kop: de regio is ver weg, maar wordt steeds groter en maakt beleid dat gaat over wat zich in de achtertuin van de burger afspeelt.

28-nov-presentatie-rekenkamerrapport

Donderdag 28 november presenteren onderzoekscommissie het rapport ‘Zicht op Foodvalley’, waarin de Rekenkamers van Ede, Rhenen, Veenendaal en Wageningen bloot leggen waar de gemeenteraden over struikelen bij het controleren van Foodvalley. Uit het rapport blijkt dat raadsleden de regio als ver weg ervaren en geen goed inzicht hebben in de doelen, resultaten en kosten van het samenwerkingsverband. ‘Zijn er nog vragen of opmerkingen?’, vraagt het rekenkamerlid Lydia Zwier aan het eind van de presentatie. Waar we een stortvloed aan vragen verwachten, blijft het bijzonder rustig. We tellen hooguit drie vragen en/of opmerkingen. De oordeelsvormende vergadering volgt 12 december. Kunnen we daar spektakel verwachten? We noteren de datum in onze agenda.

 

 

Voordat je verder leest

De Foodvalley verdient goede journalistiek die dieper graaft. Maar journalistiek kost geld. Steun Bureau Spotlight en draag bij aan sterke onderzoeksjournalistiek!

Ik lees eerst het stuk verder

Lars Regeer Portret

Lars Regeer

Creatieve Mediaprofessional

Lars is journalist en werkt bij Bureau Spotlight als ‘multimediaal schaap met vijf poten’. Als manusje-van-alles zorgt hij er …
Profiel-pagina
Mevrouw-Wolff

Mirjam Wolff

Onderzoeksjournalist

Mirjam Wolff is freelance journalist en als onderzoeksjournalist werkzaam voor de redactie.
Profiel-pagina
Lees één reactie