Hoewel culturele verenigingen creatief op de crisis in spelen en bijvoorbeeld koor repetities digitaliseren, betekent dit voor de artiesten en zaalverhuurders opnieuw geen inkomsten. De Edesche concertzaal besloot in maart al om voor 2020 geen optredens meer te faciliteren. “Het is niet rendabel om onze zaal open te stellen voor zo’n beperkt aantal bezoekers.” Voor het Openluchttheater Ede zijn de gevolgen te overzien want het buitenseizoen liep al af, maar voor Cultura zou er een ‘gigantisch probleem’ ontstaan.

Uitzonderingen regionale instellingen

Alleen voor zalen met ‘groot cultureel belang’ gaf minister-president Rutte aan dat uitzonderingen op bezoekersaantallen mogelijk zijn. De veiligheidsregio’s bepalen zelf welke instellingen meer gasten mogen ontvangen. Als reactie hierop schreef Kunst ‘92 (de belangenorganisatie voor de hele kunst-, cultuur-, erfgoed- en creatieve sector) een brandbrief. Ze pleitte voor een collectieve versoepeling op de maatregelen voor de kunstsector. De verwachting is namelijk dat dit een definitieve sluiting zal betekenen voor veel schouwburgen, concertzalen, pop-, jazz- en improvisatiepodia, bioscopen en filmtheaters.

Vrijdag werd bekend dat de veiligheidsregio Gelderland-Midden aan Cultura een ontheffing heeft verleend. Zij mogen dus meer dan dertig bezoekers ontvangen. Wel wordt er dringend geadviseerd een mondkapje te dragen.

Entree Cultura met veiligheidsmaatregelen
Hoofdingang van Cultura Ede met nieuwe veiligheidsmaatregelen. Afbeelding aangeleverd door Henk van Son, Cultura.

300.000 nettoverlies

De Belangenvereniging voor de Edese amateurkunst (BAK), noemt de maatregelen ingrijpend: “Als dit te lang duurt is deze situatie onhoudbaar, want dan vallen er gewoonweg teveel inkomsten weg.” In juli gaf de BAK al aan dat de Edese cultuursector een nettoverlies van drie ton moet overbruggen. Tegelijk ziet secretaris Geert Moorman (BAK) dat amateurkunstenaars in Ede solidair blijven. Lidmaatschappen worden niet massaal opgezegd. “Zij laten hiermee eigenlijk zien dat we elkaar, kunst, cultuur en muziek nodig hebben. Juist in tijden van crisis”.

Nood bij zelfstandigen in creatieve sector

Momenteel wordt de Edesche concertzaal overspoeld met verzoeken van lokale en nationale artiesten die graag bij hen zouden willen spelen. “We zien dat de financiële nood hoog is bij de performers”, stelt artistiek manager Jan-Willem van Ree. In Cultura bieden ze daarom meerdere voorstellingen per avond aan. “Om 19.00 en om 21.30 wordt precies dezelfde voorstellingen gegeven. Zo kunnen de artiesten blijven spelen en gaan we door met het bieden van cultuur”, aldus Van Son.

Nieuw onderzoek

Dit onderzoeksdossier gaat over cultuur, kunst en corona. Wat is de de impact van COVID-19 op lokale, culturele, maatschappelijk betrokken initiatieven? Hoe gaat de gemeente om met culturele instellingen? Wat gebeurt er met de miljoenen die het Rijk heeft vrijgegeven voor de culturele sector? We gaan in gesprek met kunstenaars en creatieve makers. Zij zijn pioniers en experimenteren graag met de mogelijkheden die nieuwe situaties bieden. Hoe houden zij het hoofd boven water? En we kijken vooruit: wordt de cultuurbeleving van de toekomst digitaal?

 

Wij praten graag met de lokale creatieve makers! Wat zijn jullie ervaringen? Schroom niet en stuur ons een mail via [email protected], dan nemen we contact met je op!

MarliesHaitsma_jpg

Marlies Haitsma

Onderzoeksjournalist

Marlies Haitsma is freelance onderzoeksjournalist en fotograaf.
Profiel-pagina