Bureau Spotlight duikt in het fenomeen ‘regenbooggemeenten’. We zoeken uit hoe het ervoor staat met de inclusie van lhbti’ers in de regio Foodvalley en waaraan Ede de subsidie precies gaat uitgeven.

Regenbooggemeente Ede

Ede is de een-na-laatste grote gemeente van Nederland die regenbooggemeente is geworden, alleen Apeldoorn resteert. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde afgelopen jaar voor het aannemen van deze titel. Alleen DKE en SGP waren tegen. Het voorstel werd aangenomen met 31 tegen 8.

Tegelijkertijd is het niet best gesteld met de acceptatie van lhbti’ers in Oost-Nederland. Op dit moment voelt meer dan 40% van de lhbti’ers in Oost-Nederland zich onveilig, wat opvallend slechter is dan in de rest van Nederland. Ook voelen ze vaak ‘schijntolerantie’ en onderhuidse discriminatie.

Lhbti in de Foodvalley

Gemeente Ede is nu een christelijke regenbooggemeente, omringd door zowel christelijke als niet-christelijke gemeenten. Verschillende gemeenten binnen regio Foodvalley voeren dan ook verschillend lhbti-beleid. Zo hijst de een trots de regenboogvlag, terwijl de ander dit bewust niet doet.

Samen met jou willen wij graag inzoomen op de onderlinge overeenkomsten en verschillen bij deze gemeenten. Verschilt de inclusie binnen de Foodvalley sterk tussen gemeenten, waardoor er inclusieve bubbels ontstaan in de Biblebelt? Of is er in (bijna) alle gemeenten sprake van een toename in lhbti-inclusie? Zowel op het gebied van beleid als op ervaring wil dit onderzoek blootleggen hoe de situatie in de Foodvalley is. En hoe zit dat binnen de gemeente Ede zelf, verschilt de inclusie in de kleinere omliggende dorpen van die in de ‘kern’ Ede?

We hebben op dit moment nog een hoop vragen. Heb je zelf ervaring met discriminatie of juist inclusie van lhbti’ers in regio FoodValley? Laat het ons weten en neem contact met ons op via [email protected]

 

Deze publicatie kwam mede tot stand door financiële steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl) en het Lira Auteursfonds Reprorecht. Bureau Spotlight is een onafhankelijke onderzoeksredactie in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede en BDU Media.

LogoSmaragdgroen
JournalistiekTheater_CULTURA_bureauspotlight_STUDIOSAVAN_46 cropped

Fleur Bubbert

Onderzoeksjournalist

Fleur Bubbert is freelance journalist. Voor Bureau Spotlight onderzocht ze onder andere de Edese biomassacentrales en de lhbti-inclusie in …
Profiel-pagina
JP3

Jan Peter Schouten

Voormalig hoofdredacteur (t/m december 2021)

Jan Peter Schouten is hoofdredacteur van Bureau Spotlight. Tevens doet hij als onderzoeksjournalist ook zelf onderzoek naar zaken die …
Profiel-pagina