In Nederland zijn er ruim 80 homo-ontmoetingsplekken. In Gelderland zijn er naar schatting maar liefst 17 plekken waar met name mannen met elkaar kunnen afspreken. Vooral het Ginkelse Zand bij de A12 in Ede was een populaire ontmoetingsplek, tot irritatie en zorgen van bewoners en de burgemeester.
Zo maakte de burgemeester zich ernstige zorgen over de gezondheid van bezoekers van de ontmoetingsplekken, blijkt uit een memo aan het College van de burgemeester en wethouders in 2016. Ondanks dat er weinig aangiften zijn gedaan, wilde hij homo-ontmoetingsplaatsen sluiten. Er zou volgens de burgemeester sprake zijn van mishandeling, misbruik, gedwongen prostitutie en een kans op het overbrengen van geslachtsziekten.
Daarom organiseerde gemeente Ede op 21 januari 2012 een bijeenkomst waar burgers en omwonenden hun zorgen konden uiten. Vooral de vervuiling van het gebied en de openlijke seks waren struikelblokken voor omwonenden. Uiteindelijk sloot voormalig burgemeester Cees van der Knaap de ontmoetingsplek zonder dit de ontmoetingsplaats het Ginkelse Zand in juli 2016.
Eenmansactie
Volgens het COC en belangenorganisatie Stichting Platform-Keelbos was dit een eenmansactie van de voormalige burgemeester Cees van der Knaap. Het COC meent dat er vanaf 2014 al plannen waren om de ontmoetingsplek te sluiten. Uit documenten die verkregen zijn vanuit een WOB-verzoek (red: Wet openbaarheid van bestuur) was de gemeente zelfs vanaf 2012 al aan het kijken hoe de parkeerplaats kon worden gesloten.
De gemeente voorzag echter wel een probleem: “Risico: afsluiten haalt de landelijke pers. Antwoorden moeten zijn: onrust voor de natuur, rust na zonsondergang bewerkstelligen, overlast door de bezoekers voor recreanten. Overweging: bos uitdunnen in winter 2016/2017 zo zal/kan de HOP aantrekkelijkheid verliezen.”
Ondanks deze zorgen werd het Ginkelse Zand toch gesloten. Voormalig burgemeester Cees van der Knaap deed dit echter zonder dat voor te leggen aan de gemeenteraad.
“Als we voor elk hek dat we plaatsen de gemeenteraad bijeen moeten roepen, dan kunnen we wel aan de gang blijven,” verweerde een woordvoerder aan Omroep Gelderland.
Dat terwijl de ontmoetingsplaats het Ginkelse Zand voor veel mannen een veilige plek was om elkaar anoniem te ontmoeten. Deze mannen moeten elkaar nu ergens anders vinden: de grote stalen hekken zijn een duidelijke markering bij de parkeerplaats. Tot hier en niet verder.
Klachten tegen sluiting
Volgens belangenorganisatie Stichting Platform-Keelbos waren de gemelde klachten echter niet genoeg om de plaats te sluiten. Volgens voorzitter Anthony Mathijsen is er sprake van discriminatie van een kwetsbare doelgroep: “De mannen die deze plekken bezochten waren niet altijd uit de kast. Vanwege omstandigheden konden ze dat niet altijd. Door elkaar anoniem te kunnen ontmoeten was deze homo-ontmoetingsplek juist een uitkomst.”
Ook het COC was het niet eens met de actie van de gemeente Ede. Uit verschillende documenten blijkt dat er in ieder geval acht klachten tegen de sluiting van de HOP waren en een gelijke hoeveelheid die zich uitten tegen de homo-ontmoetingsplek.
Bureau Spotlight zoekt verder
Bureau Spotlight duikt in de sluiting van de HOP Ginkelse Zand. Wij willen inventariseren wat voor impact de sluiting heeft op vaste bezoekers, en op de bewoners en mensen die hun beklag deden over de ontmoetingsplek.
Heb jij last ervaren van het Ginkelse Zand, of vind je het juist jammer dat deze plek gesloten is? Mail ons via [email protected]