We kunnen vooropstellen dat de deur in Ede niet werd platgelopen. In ieder geval niet zoveel als bij de vorige pop-ups; toch blijft het aantal tips dat we krijgen niet achter. We hebben vooral veel gesprekken op straat bij het onderwerpenbord dat in de etalage hangt. “Het is heel leuk om letterlijk dichtbij de inwoners van Ede te staan, en ontzettend waardevol om het gesprek aan te gaan over de thema’s die hen bezighouden”, vertelt Fleur Bubbert. Zij is onderzoeksjournalist bij Bureau Spotlight met wie we samenwerken in Ede.

Andere mentaliteit

Zonder al te veel in algemeenheden te vervallen: de bewoner van de Veluwe lijkt terughoudender en behoudender. Terwijl we in Almelo en Heerlen veel contact hadden met georganiseerde burgers: we zaten meerdere keren met complete delegaties van actiegroepen aan tafel, spreken we in Ede vooral met toevallige passanten. Is de Edese bevolking minder goed georganiseerd? Rik Bronkhorst van Omroep Gelderland beaamt dat: “De Veluwse bevolking is wel tevreden, er moet veel gebeuren om de bewoners op de barricade te krijgen.” Er is wel een actieve milieubeweging bijvoorbeeld de SME-Ede maar die opereren vooral in de schaduw. Overigens bereiken ze wel veel. Zo heeft de SME het World Food Center Experience, een attractie over voedsel die in 2024 zou moeten opengaan, weten te vertragen door de natuurvergunning aan te vechten.

Een bak aubergines en tomaten.

World Food Center Experience: Raad van State gooit roet in het eten

Een prestigieus voedselattractiepark, dat moet het World Food Center Experience worden. Maar echt van de grond komt het project nog niet.

Tips en onderwerpen

Qua onderwerpen lopen de tips niet uiteen: bij alle pop-ups werd geklaagd over de gesloten bestuurscultuur. Wat doet de gemeente nou precies voor haar inwoners? Ook werd er in Ede geklaagd over de bereikbaarheid of over overlast van fietsers in voetgangersgebied. Het moge duidelijk zijn, niet alle onderwerpen lenen zich voor onderzoeksjournalistiek. Per tip bekijken we of het onderdeel is van een groter verhaal.

Een greep uit de vele tips uit Ede: leegstand van winkels, de ‘Enka-smeerpijp’ (een pijpleiding van de oude Enka-fabriek waardoor vervuild grondwater in de Rijn wordt geloodst), de World Food Center Experience, discriminatie van mensen met een beperking, het tekort aan sociale huurwoningen en het gebrek aan cultuur voor jongeren. Maar ook de weinig inclusieve houding van het religieuze deel van de bevolking.

Omstreden pijpleiding Ede-Wageningen komt er toch niet

Omstreden pijpleiding Ede-Wageningen komt er toch niet

Het vervuilde ENKA-water zou minder gevaarlijk zijn voor Natura 2000-gebied dan gedacht. Maar het rapport waaruit dat zou blijken is niet openbaar.

Luchtkwaliteit

Een terugkerend thema is stankoverlast en de luchtkwaliteit in Ede en omgeving. Deze overlast wordt onder andere veroorzaakt door houtstook, de landbouw (stikstof) en het verkeer.

“Het verbaasde me dat de luchtkwaliteit in Ede een van de slechtste van het land is, maar omdat burgers deze onderwerpen aandragen, gaan we op pad. Dat nauwere contact met je publiek is echt het voordeel van de pop-up”, zegt Ids Nicolai, onderzoeksjournalist bij Pointer.

Maar er komen ook klachten binnen over de overlast van de papierfabriek Parenco in Renkum. We besteden er aandacht aan in de rubriek en de luchtkwaliteit zal onderdeel zijn van de grote uitzending op 12 maart.

“Wat opvalt is dat overheden vooral naar de juridische aspecten van milieuzaken kijken, er wordt weinig meer de vraag gesteld of je wel zou moeten willen”, zegt Hans van Dijk, onderzoeksjournalist van Pointer.

230228_PARENCO_1

Deze stinkfabriek is dé stikstofgigant van Gelderland. Waarom gebeurt er niks?

Papierfabriek Parenco zorgt al jaren voor stankoverlast in Renkum. Toch wordt aan de 'gezondheidskundig onwenselijke' situatie niet veel gedaan.

Samenwerken is belangrijk

De Pointer pop-up redactie werkt samen met regionale mediapartner Omroep Gelderland en het onderzoeksjournalistieke platform Bureau Spotlight. We trekken samen op in het onderzoek en publiceren gezamenlijk artikelen en audiovisuele items. Die samenwerking is belangrijk. Bewoners komen met kwesties die wij zouden moeten onderzoeken. Tijdens het wekelijks redactieoverleg bespreken we de onderwerpen en besluiten we welke nader onderzocht moeten worden. Helemaal weg zijn we niet, want we houden contact met Bureau Spotlight en de omroep om de thema’s te blijven volgen. De thema’s en tips die inwoners aandragen blijven daardoor niet zomaar liggen nadat we weer zijn weggetrokken uit Ede.

Een foto van een houtkachel met een paarse achtergrond

Slechte luchtkwaliteit: “Inwoners van Gelderland leven gemiddeld 11 maanden korter”

Houtstook is een van de oorzaken van de slechte Edese luchtkwaliteit. Doet Ede wel genoeg om (kwetsbare) inwoners te beschermen tegen vieze lucht?

Op 12 maart werd de uitgebreide pop-up uitzending uitgezonden op NPO Radio 1. Vlak voor de verkiezingen gingen Provinciale Statenleden live in debat over de gevolgen van de stikstofcrisis voor burger, milieu en boer.

Luister het debat over stikstof en luchtkwaliteit hier terug.

Hier luister je naar het debat over boeren die ondanks de stikstofcrisis blijven uitbreiden.

Het laatste debat ging over de oplossingen voor de stikstofcrisis.

Logo Bureau Spotlight

Pim Peterse

Coördinator Pointer Regio

Profiel-pagina