Eerst moeten we te weten komen wat geluk eigenlijk is. Gelukspsycholoog Josje Smeets legt uit dat er over geluk nog niet veel bekend is: “We weten meer over mensen die ongelukkig zijn. Op die manier gaan we terugredeneren: waarom zijn ze ongelukkig geworden? Geluk is als je een innerlijke rust hebt. Dat terwijl mensen willen graag groeien en zichzelf ontwikkelen.” Smeets doelt hier op de rust die je ervaart als je doelen zijn behaald. “Pas dan ben je echt gelukkig”, voegt ze toe.
Een andere belangrijke factor voor geluk is zingeving, zoals religie. “Het idee dat je richting en een doel hebt in je leven geeft het idee dat het leven zin heeft. Religieuze mensen zijn van nature al meer gelukkig”, stelt de gelukspsycholoog.
Religieus en eenzaam
Voor Daan is religie belangrijk. De 72-jarige Edenaar vertelt ons op het Marktplein dat hij genoeg heeft om dankbaar voor te zijn. Naast dat hij dankbaar is voor de vrouw waarmee hij bijna vijftig jaar getrouwd is, is hij ook dankbaar voor zijn religie: “Als je mag weten dat je niet voor jezelf leeft, maar voor God, dan sta je heel anders in het leven.”
Hoewel religie je gelukkig kan maken, betekent het niet dat je niet eenzaam kan zijn. Dat ervaart Daan ook in zijn eigen kerk. “Daar zijn wel 150 ouderen die eenzaam zijn. Elk jaar ga ik er bij zo’n vijftig langs.” Als hij bij ze op bezoek gaat, hoeft hij soms niks te zeggen. “Dan ben ik er een uur en dan zijn alleen zij aan het woord en dan zijn ze mij toch dankbaar.”
De 36-jarige Mariëlle werkt in de winkel BijMij aan het Maandereind in Ede. Ze noemt zichzelf ‘gelukkig en absoluut niet eenzaam’. “Dat komt door mijn vriendinnen en familie. Ik ken geen mensen die eenzaam zijn.”
Mariëlle denkt dat eenzaamheid voornamelijk onder ouderen speelt. Iedere dag wandelt Mariëlle met haar kinderen. “Als er ouderen voor de ramen zitten zeg ik tegen mijn kinderen: ‘Zwaai maar even’. Dan zie je de ouderen stralen. Ik denk dat zulke kleine dingen een verschil maken.”
Oproep
Stel dat Ede uit honderd inwoners zou bestaan. Dan zouden 89 inwoners gelukkig zijn, terwijl er van die honderd inwoners 40 mensen zich tegelijkertijd eenzaam voelen. Dat kan eigenlijk niet, vertelt gelukspsycholoog Smeets. “Dan wordt dat geen eenzaamheid meer genoemd.” Ook prof. dr. Anja Machielse, bijzonder hoogleraar ‘Empowerment van kwetsbare ouderen’ aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, bevestigt dit. “Mensen kunnen zeer geïsoleerd leven zonder dat ze last hebben van eenzaamheidsgevoelens.”
Wij, Savannah Borst en Marit Bos, gaan ons verdiepen in geluk en eenzaamheid in Ede. Hoe betrouwbaar zijn de metingen? Wat doet de gemeente tegen eenzaamheid? Voelt u zich eenzaam of gelukkig in Ede? Laat het ons weten en neem contact op via [email protected].