De rekenkamercommissies van de gemeente Ede, Rhenen, Veenendaal en Wageningen struikelt in het rapport over een aantal zaken, maar de informatievoorziening staat hoog in de lijst. 

foodvalley-1084×946-1

Wat wij lazen in het rapport van de Rekenkamercommissie

Terwijl Bureau Spotlight zich verdiept in de Foodvalley, komt de Rekenkamer op 25 september naar buiten met het rapport ‘Zicht op Foodvalley.'

Kluwen van informatie

Op 16 januari verzamelde een deel van de gemeenteraad zich in kamer 304 om te praten over het rekenkamercommissierapport. Ellen Out van GroenLinks ziet door de bomen het bos niet meer. Alle informatie die zij ontvangt over de Foodvalley doet haar denken aan snoeren van kerstlichtjes. “Die denk je elk jaar netjes op te ruimen, maar bij het uitpakken zitten ze toch weer in de knoop.” Er is wel voldoende informatie, maar geen overzicht. Ze vraagt zich af hoe de raden op de hoogte blijven van elkaars standpunten. Ook GemeenteBelangen maakt zich zorgen en noemt de informatievoorziening fragmentarisch. 

Wethouder Leon Meijer gaat daar scherp op in. “Ik snap dat het technisch en ingewikkeld is, maar als er een informatieve bijeenkomst wordt georganiseerd, dan vind ik het beschamend hoe weinig raadsleden er aanwezig zijn.” Daarnaast wijst hij er op dat het paradijs ver weg is. “Het blijft altijd worstelen. Hoeveel vertrouwen heb je in elkaar en hoe krijg je die informatievoorziening op orde.” 

Bijeenkomst-Regio-Foodvallet-Veenendaal

“Foodvalley is vertrouwen op blauwe ogen”

Volgens Jaap Pottjewijd (Lokaal Veenendaal) moet de regio weer terug naar de basis. "Waarom de moeilijke weg kiezen als het makkelijker kan?”

Het moet anders

Er zijn grote vraagtekens bij de raadsleden in de gemeente Ede. Voornamelijk over de huidige vorm van de gemeenschappelijke regeling. Zo zegt Jan Willem Nuis van het CDA in de vergadering; “Inspraak en democratische controle van de inwoners zijn, zoals uit het rapport blijkt, onvoldoende gewaarborgd. Als raadsleden staan we achteraan in de besluitvormingen”. Daar wordt mee ingestemd door Harry Hindriks van de ChristenUnie, Edy Bouma van Gemeentebelangen en Harry van Huijstee van de PvdA. “Het onderhandelingsresultaat is een ding van wethouders. Daar kan de raad achteraf aan lopen trekken, maar dan is alles al besloten”, zegt Huijstee. Daarnaast geeft hij ook aan dat hij er een beetje moe van wordt. “We moeten die discussie over de gemeenschappelijke regeling nu aangaan, anders blijven we dit debat elk jaar weer voeren.” 

René Verhulst, burgemeester en voorzitter van Regio Foodvalley, geeft aan dat er de komende tijd zeker wat gaat veranderen. Zo wordt de Triple Helix omgetoverd naar een Economic Board en daarin zijn, volgens Verhulst, ook de gemeenteraden welkom om van alles in te brengen. Er komt binnen twee à drie maanden een concept met een nieuwe vorm van governance. Wat dit precies gaat veranderen, is nog onduidelijk. 

Zo-werkt-de-Foodvalley-2

Een snelcursus Foodvalley

In dit artikel leggen we in begrijpelijke taal uit hoe Foodvalley is ontstaan, wat ze doen, hoe het is georganiseerd, wat 't kost en wat 't oplevert.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Mevrouw-Wolff

Mirjam Wolff

Onderzoeksjournalist

Mirjam Wolff is freelance journalist en als onderzoeksjournalist werkzaam voor de redactie.
Profiel-pagina