Rainbow-flag

Deel van Dossier

Homogenezing

Dit verhaal is mede tot stand gekomen door ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Al in 2012 laaiden de gemoederen hoog op toen bleek dat ‘homogenezingen’ met overheidsgeld werden vergoed via zorgverzekeringen. Enkele maanden terug kwamen de Tweede Kamerfractie van D66 en jeugdartsenvereniging AJN met de oproep om ‘homogenezing’ te verbieden. Aanleiding: het verhaal van een homoseksuele jongen die onder dwang werd opgesloten, als onderdeel van een ‘genezingstherapie’.

Ook het programma ‘Ewout & ‘homogenezing in Nederland’ maakte veel los. Dat de vergoedingen voor dergelijke therapieën zijn stopgezet, betekent dus niet dat het niet meer gebeurt. Daarnaast ontdekten wij dat de term ‘homogenezing’ niet vaak meer voorkomt, uit angst voor negatieve reacties, maar aangeboden wordt als ‘therapie’ of begeleiding rondom iemands homoseksuele gevoelens.

Wij willen weten of dit ook speelt in de Foodvalley, met onder meer de gemeenten Ede, Veenendaal en Barneveld onderdeel van de ‘biblebelt’. Zijn er bijvoorbeeld kerken die deze zogenaamde ‘genezingstherapieën’ stimuleren en hoe vaak worden ze aangeboden?

Ben jij iemand die hier ervaring mee heeft, of ken je iemand, dan komen we voor ons onderzoek graag met je in contact. Mail naar bureau@bureauspotlight.nl.

Voordat je verder leest

De Foodvalley verdient goede journalistiek die dieper graaft. Maar journalistiek kost geld. Steun Bureau Spotlight en draag bij aan sterke onderzoeksjournalistiek!

Ik lees eerst het stuk verder

Homogenezing
profielfoto

Job Oldegbers

Redacteur

Profiel-pagina
BregjeNotenboom_pf

Bregje Notenboom

Redacteur

Profiel-pagina