“Het gaat slecht.” Ina van der Born van Café De Dorpsherberg uit Bennekom windt er geen doekjes om. “We zijn nog steeds dicht en kunnen niet met alternatieven aan de slag.” De keuken in De Dorpsherberg is te klein om met eten te gaan werken. “We hebben echt stil gezeten. We kunnen natuurlijk een snackje of een tosti maken, maar daar red je het niet mee. De kosten zijn dan veel te hoog.”

Ronald Dazelaar van Café The Doctor uit Wageningen heeft met waardebonnen gewerkt, om toch iets te kunnen doen. “Dat is geweest. We zijn nu bezig met handgemaakte spelletjes van hout. Compleet iets anders, maar het is iets.”

Financiële nood

Financieel gezien zorgt de lockdown voor een hoop onzekerheid bij de ondernemers. Ina en Jan van der Born begonnen vijf jaar geleden met hun café. “Alles wat we in die vijf jaar hebben opgebouwd is weg. Als we straks weer mogen, beginnen we weer van voor af aan.” Nu krijgen horecaondernemers onder andere een tegemoetkoming vaste lasten, maar dat zet niet bepaald zoden aan de dijk. “Het is gewoon een appeltje voor de dorst”, zegt Ina. “Alles waar je voor gewerkt hebt gaat eraan. Dat is heel erg zuur.”

Ook Dazelaar ziet de financiële situatie verslechteren. “Ik had, net als velen, een hartstikke gezond bedrijf. Alles liep goed. Dat is nu wel anders.” Dazelaar zou nog tegemoetkoming ontvangen, maar wegens drukte bij het desbetreffende loket laat dat lang op zich wachten. “Dat ze het druk hebben, neem ik ze niet kwalijk. Dat is te begrijpen.”

Positief blijven

Zowel Ina als Ronald zijn het over één ding in ieder geval eens: positief blijven. De een gaat het makkelijker af dan de ander. “Ik vind het eerlijk gezegd best lastig om positief te blijven”, zegt Ronald. “Het is lang geleden dat ik vrolijk ben wakker geworden.”

“Niet naar de bankrekening kijken en proberen positief te blijven.” Dat is het devies van Ina. “Ik heb dit zo ontzettend lang gewild, een eigen stek. Nu mag ik daar vijf jaar van genieten, dat pakken ze echt niet zomaar van me af. Mij krijgen ze niet kapot!”

Ronald laat weten dat het vooruitzicht wel veranderd is. “Het doet veel met een mens. De schulden of achterstalligheid loopt verder op. Dat doet geestelijk echt iets met je. Daarom heb ik iemand om mee te sparren, laat ik het zo zeggen. Het is fijn om op die manier te kunnen ventileren, maar het helpt niet in het totaal plaatje.”

Toekomst

Over de toekomst hebben ze allebei hun vraagtekens. “Als we nu weer een lockdown krijgen gaat alles kapot. Niemand gaat dat overleven,” zegt Ina. “Met alleen de terrassen open kunnen wij ook niet heel veel, we hebben namelijk maar een paar tafeltjes terras.”

Dazelaar is iets voorzichtiger in zijn uitspraken, maar deelt het standpunt van Ina wel: “We moeten het nog even bezien, als we open mogen met maatregelen. We zijn namelijk een avond- en nachtzaak. De vraag is natuurlijk wanneer dat allemaal weer kan.” Dazelaar is nog wel strijdbaar. “Als het weer mag, dan komt het plezier ook weer terug. Stel dat er een derde lockdown komt, dan moet alles wel perfect geregeld zijn vanuit de overheid.”

De realiteit zit bij Dazelaar ook in het hoofd: “Als het te lang gaat duren, ga je toch aan andere dingen buiten je kroeg denken. Daar wil ik nog helemaal niet aan, maar het kan zomaar realiteit worden. Ik ben zeker strijdbaar, maar wel lamgeslagen.”

Bart

Bart Gilhuis

Onderzoeksjournalist

Profiel-pagina