GGZ header

Deel van Dossier

Geestelijke gezondheidszorg

Dit verhaal is mede tot stand gekomen door ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Esther (21)*  studeert social work en woont sinds drie jaar in Ede. Al vijf jaar zit ze af en aan in therapie. Drie jaar geleden werd Esther gediagnostiseerd met een emotieregulatiestoornis en op dit moment volgt ze zowel individuele als groepstherapie bij ggz-instelling Pro Persona in Ede. “Ik ben tevreden met de hulp die ik krijg. De therapeuten zijn betrokken en ik merk echt dat het helpt.” Toch is haar traject niet vlekkeloos verlopen.

Wachten, wachten en nog eens wachten

Als een behandeling door een praktijkondersteuner bij de huisarts niet genoeg is, wordt de cliënt doorverwezen naar een ggz-instelling. Volgens de Treeknormen, afspraken tussen zorgaanbieders en verzekeraars over de wachttijden, is de duur van aanmelding tot de eerste behandeling in de ggz tussen de 10 en 12 weken.

Deze termijnen worden regelmatig overtreden. Voor persoonlijkheidsstoornissen en stoornissen in het autismespectrum zijn de wachttijden het langst, landelijk gemiddeld tot acht maanden. Dat is drie keer zo lang dan is toegestaan volgens de Treeknorm. Veel zorgverzekeraars, die de nodige zorg inkopen, hebben volgens onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit weinig zicht op het verloop van de wachttijden.

Ik heb één tot twee maanden gewacht op mijn intake. Daarna duurde het ruim een half jaar voor mijn behandeling begon.”

Esther

Esther begon aan haar behandeling bij Pro Persona, waar bleek dat het personeelstekort groot is. “Ik heb één tot twee maanden gewacht op mijn intake. Daarna duurde het ruim een half jaar voor mijn behandeling begon. De groep waar ik in terecht zou komen werd opgeheven door een therapeut die met pensioen ging, waardoor ik weer moest wachten,” vertelt de studente.

Het is haar vaker overkomen. “In de afgelopen anderhalf jaar tijd heb ik zeven verschillende therapeuten gehad. Dat zorgde bij mij weleens voor een onveilig gevoel. In een proces waarin je veel met iemand deelt en het vertrouwen wint, is het moeilijk om dat steeds opnieuw te doen.”

Zorginstellingen zijn verplicht de wachttijden online te zetten. Volgens eigen opgave is de wachttijd specialistische ggz volwassenen bij Max Ernst, HSK Ede en Eleos van aanmelding tot intake 13, 3 en 10 weken. En van intake tot behandeling 4, 3 en 5 weken. Pro Persona Ede heeft wachttijden per diagnose. Bij angststoornissen is dat bijvoorbeeld 14 weken (aanmelding tot intake) en 11 weken (intake tot behandeling).

Een lange wachtlijst betekent niet automatisch een lange wachttijd. Het aanbod voor de ene zorgvraag kan groter zijn dan de ander.

Ons onderzoek

Bureau Spotlight duikt de komende tijd in de wereld van de ggz in Ede. In een podcast gaan we stap voor stap een ggz-traject bespreken. We willen erachter komen wat er mis kan gaan in het traject en hoe de problemen ontstaan. Daarnaast gaan we in gesprek met deskundigen en zorgorganisaties. We  nemen graag meningen, ervaringen en tips van het publiek mee in onze zoektocht. Heb jij ervaring met de ggz in Ede die je met ons wilt delen? Aarzel niet om ons te berichten.

*De echte naam van Esther is bekend bij de redactie.

Voordat je verder leest

De Foodvalley verdient goede journalistiek die dieper graaft. Maar journalistiek kost geld. Steun Bureau Spotlight en draag bij aan sterke onderzoeksjournalistiek!

Ik lees eerst het stuk verder

Logo Bureau Spotlight

Rozemarijn van der Stelt

Redacteur

Profiel-pagina
Sanne

Sanne Germans

Redacteur

Profiel-pagina