Dit verhaal is mede tot stand gekomen door ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Volgens sommige berichten lijken er meer mensen te verhuizen uit de Randstad naar Gelderland. Er wordt soms zelfs al gesproken over een ‘Randstedelijke invasie’.

Tijdens een bijeenkomst over woningnood in Ede van tv-programma De Monitor gaf een inwoner aan dat er zelfs in Utrecht geadverteerd werd om in Ede te gaan wonen. “Dat terwijl mensen uit Ede niet eens een woning kunnen vinden”, aldus de gefrustreerde bewoner.

Tekort

Deze ontwikkeling heeft onder meer te maken met de enorme vraag naar woningen. Een vraag die de bouwsector niet meer kan bijbenen, of beter gezegd, kan bijbouwen. Onderzoeksbureau ABF heeft berekend dat Nederland op dit moment zo’n 263.000 woningen tekort komt, waarvan 80.000 sociale huurwoningen.

Ook in de regio Foodvalley is er een tekort aan (sociale) huurwoningen. Zo heeft Veenendaler Richard (50) noodgedwongen negen maanden lang in zijn auto moeten wonen. Hij kreeg na zijn scheiding te horen dat hij maar op kamers moest gaan wonen, omdat de gemeente Veenendaal en de woningcorporatie voor hem geen huis beschikbaar had.

Maar hoeveel Randstedelingen komen er nu daadwerkelijk naar de regio Foodvalley, bestaande uit de gemeenten Ede, Veenendaal, Barneveld, Wageningen, Scherpenzeel, Renswoude en Rhenen. Uit een eerste verkenning van de provincie Gelderland blijkt dat er vooral een scherpe stijging te zien is in het aantal Randstedelingen dat verhuist naar Barneveld en Ede. De grafiek hierboven toont de cijfers voor Ede. Voor Barneveld was het saldo in de jaren 2015, 2016 en 2017 respectievelijk +95, +77 en +89.

In de Vastgoedmonitor Foodvalley 2018 wordt dan ook gesproken over ‘een groeiend risico van verdringing van de eigen bewoners door koopkrachtige nieuwkomers uit de Randstad’ en over ‘uitsluiting van bepaalde doelgroepen die niet meekunnen met de prijsstijgingen’. De komst van de ‘Randstedelijke invasie’ was ook voor de provincie Gelderland aanleiding om hier opnieuw onderzoek naar te doen.

Oproep

Wat wij ons echter nog afvragen is wat de komst van de Randstedelingen nog meer gaat betekenen voor de huidige bewoners van de Foodvalley? Hier zullen we ons de komende maanden op richten, met als focus de drie grootste gemeenten: Ede, Veenendaal en Barneveld.

We willen graag in contact komen met mensen die op zoek zijn naar een woning in de Foodvalley, maar hier niet aan kunnen komen. Waar loop je tegenaan? Daarnaast willen we graag jouw input in ons onderzoek gebruiken. Heb je aanvullingen, tips of wil je meedenken aan ons onderzoek? We horen graag van je en zijn bereikbaar via [email protected].

Voordat je verder leest

De Foodvalley verdient goede journalistiek die dieper graaft. Maar journalistiek kost geld. Steun Bureau Spotlight en draag bij aan sterke onderzoeksjournalistiek!

Ik lees eerst het stuk verder

IMG_3314

Stefan de Ruiter

Redacteur

Profiel-pagina
0

Laurens van der Kraats

Redacteur

Laurens (23) is woonachtig in Rhenen en actief als radiopresentator en voice-over. Daarnaast doet hij momenteel samen met collega …
Profiel-pagina
Lees één reactie