WFC Hub

Deel van Dossier

World Food Center Experience

Dit verhaal is mede tot stand gekomen door ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

De plannen kabbelen al jaren voort en er gaat steeds meer geld van de overheden heen, terwijl maar weinig mensen echt lijken te weten hoe het zit. Zeker de meeste burgers niet. Voor Bureau Spotlight duiken wij er de komende maanden in om te zien hoe de vork in de steel steekt.

Kostenplaatje

De verwachting is dat het realiseren van de Food Experience – ‘een educatieve voedselattractie’ – 60 miljoen euro gaat kosten. De gemeenteraad van Ede heeft donderdag 21 maart officieel ingestemd met een bijdrage van 6 miljoen euro. De provincie Gelderland stelt 17 miljoen euro beschikbaar en het Rijk 5 miljoen euro. Ook van het bedrijfsleven wordt een grote bijdrage verwacht.

Het verwachte aantal bezoekers (330.000) is ongeveer evenveel als het aantal bezoekers van het Omniversum of het Joods Historisch Museum. Naast dit alles zal de gemeente nog een lening van 26 miljoen verstrekken om de Mauritskazerne te renoveren en een uitbouw te realiseren.

Voor en tegen

Enkele experts uit de wereld van themaparken hebben bij Omroep Gelderland al hun twijfels over de WFC Experience uitgesproken. Ook inwoners van Ede zijn niet altijd even enthousiast. Bijvoorbeeld Douwe Meijer, hij is initiatiefnemer en columnist van de site ededorp.nl, een platform voor kritische bewoners.

Meijer heeft het proces rond het World Food Center en de Experience op de voet gevolgd. ,,Als zo’n project eenmaal is begonnen, is het lastig om te stoppen. Maar het is vreemd dat er een subsidie en een lening worden gegeven, terwijl er nog geen ondernemers zijn die zeggen: ‘Ik ga dat exploiteren’.”

Spannend

David de Bruijn, communicatieadviseur van het World Food Center: “De World Food Center Experience is iets wat helemaal nieuw is, maar wat Nederland en Ede kan helpen. Nieuwe dingen doen, is nu eenmaal spannend. Dus ik begrijp dat mensen van buitenaf er twijfels bij hebben.”

Volgens Meijer zal de bouw van het World Food Center te veel risico’s met zich meebrengen en behalve werkgelegenheid weinig opleveren. “Onze eigen voedselbank in Ede moet misschien de deuren sluiten, omdat er niet genoeg geld is. Het gaat om een tekort van 30.000 euro per jaar. De gemeente beslist om miljoenen te stoppen in een World Food Center, terwijl we niet eens voor onze eigen, lokale voedselbank kunnen zorgen. Dat steekt.”

Oproep

Voor Bureau Spotlight gaan wij ons verder verdiepen in de World Food Center Experience. Dit onderzoek willen we samen met u doen. Weet u (veel) meer over de World Food Center Experience en wilt u met ons praten? Of heeft u geen idee hoe het zit, maar heeft u wel vragen waarop u graag een antwoord wilt? Neem dan contact met ons op per mail via [email protected].

Voordat je verder leest

De Foodvalley verdient goede journalistiek die dieper graaft. Maar journalistiek kost geld. Steun Bureau Spotlight en draag bij aan sterke onderzoeksjournalistiek!

Ik lees eerst het stuk verder

Renee

Renee Oosthoek

Redacteur

Profiel-pagina
Romy van der Wiel

Romy van der Wiel

Redacteur

Profiel-pagina