De hele wereld wacht gespannen af tot de Amerikaanse verkiezingen op 4 november. Ook in Nederland krijgen de campagnes van Joe Biden en Donald Trump veel aandacht. Maar wat hebben de Amerikaanse verkiezingen met ons te maken? Pointer toonde aan dat de banden tussen de Nederlandse en Amerikaanse politiek nauwer zijn dan je misschien verwacht.

Wat hebben Amerikaanse conservatieve denktanks, Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra, een gereformeerde lobbyclub uit Bodegraven, de SGP en Forum voor Democratie met elkaar gemeen? Ze blijken samen te strijden tegen het homohuwelijk, abortus en gelijke rechten. Vanuit Amerika komen miljoenen euro’s naar Europa om deze religieuze waarden wereldwijd te verspreiden. “Met het fortuin van rijke families zoals DeVos, Koch en Scaife strijden de denktanks tegen LHBT+-rechten.”

Pointer maakte een aflevering over “De politieke kruistocht van religieus rechts tot in de Tweede Kamer’, die laat zien dat niet alleen Trump leunt op de conservatieve evangelisten, maar dat zij ook in Nederland de politiek beïnvloeden. Met het oog op zowel de verkiezingen in Amerika volgende maand, als ook de Nederlandse verkiezingen volgend jaar, is het belangrijk om te weten welke belangengroepen doordringen in de politiek.

De uitzending is hier terug te zien.

JournalistiekTheater_CULTURA_bureauspotlight_STUDIOSAVAN_46 cropped

Fleur Bubbert

Onderzoeksjournalist

Fleur Bubbert is freelance journalist. Voor Bureau Spotlight onderzocht ze onder andere de Edese biomassacentrales en de lhbti-inclusie in …
Profiel-pagina