Documentairemakers Ester Gould en Sarah Sylbing nemen je in hun serie mee op verschillende basis- en middelbare scholen in Amsterdam en volgen daarbij kinderen met diverse achtergronden. Aanleiding voor de serie was het rapport ‘De staat van het onderwijs’ van de onderwijsinspectie, waarin naar voren kwam dat in Nederland de kansenongelijkheid op basisscholen toeneemt.

Als kind van hoogopgeleide ouders dat opgroeide in een welvarend randstedelijk dorp, heb ik in mijn basisschooltijd nooit stilgestaan bij de vraag of iedereen wel dezelfde kansen kreeg. Natuurlijk kreeg de een een vmbo-advies en de ander een vwo-advies, maar dat kwam puur door hun schoolprestaties, toch? Al kijkende naar Klassen werd voor mij mijn privilege maar weer eens bevestigd. Het is goed om hier bij stil te staan en ons af te vragen of we inderdaad wel iedereen dezelfde kans geven om een mooi leven voor zichzelf op te bouwen.

Ik gok dat Klassen de komende afleveringen nog een heleboel mensen na laat denken over hoe hun eigen achtergrond en schooladvies hun leven heeft beïnvloed. En wellicht inspireert het onderwijzers, schoolinstellingen en werkgevers hun eigen vooroordelen tegen het licht te houden, om de kansenongelijkheid in het onderwijs terug te dringen.

Klassen is elke maandag om 21.25 uur te zien op NPO1. Afgelopen maandag was de eerste aflevering van Klassen te zien. Deze is hier terug te kijken.

JournalistiekTheater_CULTURA_bureauspotlight_STUDIOSAVAN_46 cropped

Fleur Bubbert

Onderzoeksjournalist

Fleur Bubbert is freelance journalist. Voor Bureau Spotlight onderzocht ze onder andere de Edese biomassacentrales en de lhbti-inclusie in …
Profiel-pagina