Afgelopen week is het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) weer begonnen. Gedurende twee en een halve week, kan je genieten van meer dan tweehonderd documentaires. Ik heb ervoor gekozen om er ééntje uit te lichten als kijktip deze week.

De documentaire Skies above Hebron gaat over het leven van drie Palestijnse jongens. De broertjes Amer en Anas, die boven hun huis in de oude stad van Hebron een duiventil hebben, grenzend aan het huis van een Israëlische kolonist en omsloten door twee Israëlische wachttorens. En Marwaan, die pal naast een Israëlisch checkpoint woont. Zijn huis ligt aan de straat waar in 2016 een Palestijnse man in het hoofd is geschoten door een Israëlische militair.

Deze documentaire waarin Esther Hertog en Paul King de drie jongens vijf jaar volgen, is een krachtig portret van de niet-aflatende gespannen situatie tussen Palestina en Israël. In het bijzonder het effect wat dit heeft op de jonge jongens in de Westelijke Jordaanoever. Het blijft een ingewikkeld onderwerp, de relatie tussen Israël en Palestina. Overal ter wereld hebben mensen wel een mening over die situatie. Eéntje, zo merk ik uit eigen ervaring, die vaak heel stellig is, maar niet altijd even goed onderbouwd. Zeker in zo’n delicate kwestie is het mijns inziens belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, te weten waar je het over hebt. Ik geloof dat deze documentaire een extra stuk informatie is die bij kan dragen aan een vollediger beeld over de situatie daar.

 

Skies above Hebron gaat aanstaande maandag 23 november op IDFA in première. Na afloop volgt er een exclusieve Q and A met de regisseurs. Je kan je tickets verkrijgen via deze link. Later die week, op 25 november om 22:25 uur, wordt de documentaire bij de EO uitgezonden als 2doc documentaire op NPO 2.

Bart

Bart Gilhuis

Onderzoeksjournalist

Profiel-pagina