De Volkskrant schreef eerder over Facebook en de strijd tegen nepnieuws op het sociale medium. Dat artikel lees je hier.
Groot nieuws in social media-land deze week: Facebook gaat ook in Nederland de mogelijkheid bieden om politieke advertenties uit te zetten. Facebook ontwikkelde de optie, zo melden zij aan de redactie van RTL Nieuws, omdat gebruikers er behoefte aan hebben.
Politieke partijen maken regelmatig gebruik van de advertentiemogelijkheden op Facebook. Zeker in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wordt deze manier van adverteren ingezet. Maar zij zijn niet de enige. Facebook categoriseert advertenties en op basis van de categorie moeten advertenties aan bepaalde voorwaarden voldoen. Politieke advertenties vallen in de categorie ‘Maatschappelijke kwesties, verkiezingen of politiek’.
Bureau Spotlight
Onder deze paraplu zetten Bureau Spotlight en andere journalistieke media advertenties in. Dat doen we omdat Bureau Spotlight samen met betrokken burgers onderzoeken wil doen. Met het inzetten van advertenties bereik je nu eenmaal een grotere doelgroep en met een groter bereik kunnen we in onze onderzoeken meer verdieping aanbrengen door meer in contact te komen met inwoners van de Foodvalley.
Op dit moment lopen we tegen het volgende aan. Ook onze advertenties worden op Facebook en Instagram afgekeurd, op basis van de eisen waaraan berichten over maatschappelijke kwesties moeten voldoen. We mogen bijvoorbeeld geen namen van politici noemen. Daarnaast mogen we ons met een advertentie over een onderwerp dat speelt in Ede, zoals biomassa, niet specifiek richten op inwoners van Ede.
Oplossing
Kortom, een eenvoudige promotie van een artikel over de besluitvorming rondom biomassacentrales in Ede kan op dit moment afgekeurd worden. Maar er is één ‘oplossing’: het verifiëren van je account. Hiervoor moet je echter een kopie van je identificatiebewijs naar Facebook sturen. Dat vinden wij als onderzoeksjournalistieke redactie te ver gaan. Hiermee komt onze journalistieke onafhankelijkheid in het geding.

Facebook gaat de strijd aan met nepnieuws en werkt aan zo min mogelijk politieke beïnvloeding via het platform. Maar op dit moment lijkt het voor journalisten, als het gaat om promoties, ook een ingewikkelde vorm van censuur. Facebook zet journalistieke organisaties ondertussen wel in om nepnieuws te bestrijden.
Factcheckers
Wereldwijd controleren factcheckers in opdracht van Facebook mogelijk nepnieuws. Is het nieuws nep? Dan schrijven zij hierover. Bij het oorspronkelijke bericht plaatst Facebook vervolgens een waarschuwing met een link naar het verhaal van de factchecker.
Toch lijken de journalistiek en Facebook elkaar in Nederland niet echt te liggen. Daarover lees je meer in dit artikel van de Volkskrant. Want waarom worden Nederlandstalige berichten op Facebook gefactcheckt via persbureaus in Duitsland en in Frankrijk? Tipje van de sluier: Nederlandse organisaties zijn niet laaiend enthousiast over Facebooks voorwaarden voor het factchecken.
Comments are closed.