In mijn zoektocht naar antwoorden op vragen als ‘wat zijn triggers voor het ontstaan van complottheorieën?’ en ‘wat maakt dat zulke theorieën juist nú in coronatijd erg lijken aan te slaan?’, kwam ik dit artikel tegen bij de Groene Amsterdammer: Ridders van de waarheid. Een analyse over complotkranten De Andere Krant en Gezond Verstand en alternatieve mediakanalen als Café Weltschmerz. 

Journalisten Warda El-Kaddouri, Karlijn Saris & Coen van de Ven nemen je mee in een verhaal over mannen die zich afzetten tegen de mainstream media en bouwen aan hun eigen online (en offline) imperium. En dat doen deze mannen met succes: Café Weltschmerz heeft maar liefst honderdduizend abonnees op YouTube.

Als ik één element meeneem uit deze publicatie is het wel dat de initiatiefnemers en oprichters van deze alternatieve media niet eenvoudig te bestempelen zijn als ‘wappies’ of ‘gekkies’: “Het zijn juist mannen die ooit groot aanzien genoten. Een van hen won literaire prijzen, een ander was een gelauwerd Japan-deskundige, een aantal van hen is hoogleraar en weer een ander had een glansrijke carrière in de oorlogsjournalistiek. Zij waren de beste in hun vak en stonden aan de top. Je zou kunnen zeggen dat zij de elite waren – totdat ze vielen.” 

Het artikel Ridders van de waarheid is hier te lezen. Ben je meer een luisteraar? Beluister dan hier de podcast waarin bovenstaande journalisten in gesprek gaan over het onderwerp. 

MarliesHaitsma_jpg

Marlies Haitsma

Onderzoeksjournalist

Marlies Haitsma is freelance onderzoeksjournalist en fotograaf.
Profiel-pagina