Tot in het minuscule detail heeft cartograaf Carlijn Kingma een kaart ontworpen die gebaseerd is op Bregmans boek ‘De Meeste Mensen Deugen’. Het kunstwerk neemt je mee op reis door de geschiedenis van de mens. In Kingma’s woorden: “Dit is een kaart met metaforen. Een kaart vol verbeeldingen van ideeën die, als je ze naast elkaar ziet, nieuwe inzichten kunnen opleveren”. 

Het is waanzinnig om bij elke muisklik en inzoomactie nieuwe elementen en dwarsverbanden te zien. Je raakt er niet op uitgekeken. Magisch. Een deel van deze tekening gaat over de werking van de media. In het midden van de kaart zie je een traditionele persmachine. Nieuwsbulletins worden geprint en vervolgens in de haarvaten van de samenleving gefragmenteerd verspreid. Deze illustratie verbeeld bijvoorbeeld hoe media-items kunnen worden geknipt en uitvergroot. 

Om dit verhaal te vertellen is dus geen tekst nodig, maar een cartograaf die het onderzoeksverhaal laat zien. 

Ik ben gefascineerd door de combinatie van kunst, journalistiek en onderzoek. Dit project is zo’n pareltje en vertelt ons wat er allemaal nog mogelijk is in de wereld van nieuwsbeleving. Omdat woorden tekort schieten kan ik alleen maar zeggen: bekijk en beluister de hele kaart hier.

Beeldend kunstenaar en fotograaf: “Vrijheid is het thema dat mijn leven kleurt!”

Kunstenaars in tijden van corona: Salman Ezzammoury zou exposeren in Caïro en Sarajevo, maar zit al maanden thuis

De komende weken portretteren wij professionele creatievelingen die noodgedwongen thuis zitten.

MarliesHaitsma_jpg

Marlies Haitsma

Onderzoeksjournalist

Marlies Haitsma is freelance onderzoeksjournalist en fotograaf.
Profiel-pagina