De laatste weken wordt er flink gediscussieerd over het nut van mondkapjes. Beschermen ze wel of niet voldoende? Is het nuttig om ze te verplichten in het ov? Wetenschappers, politici en burgers laten hun mening horen. Maar iets wat we amper horen, is wat de effecten het dragen van mondkapjes zijn voor doven en slechthorenden.

Waar ik zelf niet direct bij stil stond, is dat mondkapjes communicatie voor doven en slechthorenden ernstig bemoeilijkt. Auteur Tamara Hartman schrijft: “Mijn vader is afhankelijk van thuiszorg, die uit protocol met mondkapjes werkt. Hiermee winnen ze aan hygiëne, maar gaat het enige stukje communicatie met mijn vader verloren.”

Terwijl Irma Sluis door het Nederlandse volk én media als held wordt bestempeld, blijft er slechts beperkte aandacht voor de belangen van de gemeenschap die baat heeft bij haar werk. Hartman belicht in haar artikel scherp hoe de dovengemeenschap decennialang onderkend is, en nog steeds wordt. Want hoewel er nu bij persconferenties een gebarentolk aanwezig is, is Nederlandse Gebarentaal (NGT) nog steeds geen officieel erkende taal. Hartman benadrukt het belang van het erkennen van NGT als taal, en laat zien hoe de toegankelijkheid voor doven en slechthorenden tijdens de coronacrisis in de knel komt.

Je leest het artikel hier op de website van OneWorld. 

JournalistiekTheater_CULTURA_bureauspotlight_STUDIOSAVAN_46 cropped

Fleur Bubbert

Onderzoeksjournalist

Fleur Bubbert is freelance journalist. Voor Bureau Spotlight onderzocht ze onder andere de Edese biomassacentrales en de lhbti-inclusie in …
Profiel-pagina