Livestreams zijn een steeds geliefder middel in de media. Ben je erbij en zend je het uit, dan ben je sneller dan Twitter en Instagram. Journalisten willen mee in het tempo van een veranderde wereld. Maar toen ik afgelopen weekend als een nieuwsjunk alle (sociale) media probeerde te volgen, vroeg ik me af: wat is de rol van al die media bij het ontstaan van deze rellen? Ben ik als journalist te veel bezig met de excessen in de maatschappij?

Daarop stuitte ik op de afweging van Ib Haarsma, hoofdredacteur van NH Nieuws, bij het Parool: “Als acties gekaapt worden door relschoppers en plunderaars, dan wordt het uitzenden van die beelden al snel sensatiezucht.” De vinger op de zere plek, wat mij betreft. Ik ben geen psycholoog, dus wat het directe effect is tussen verslaglegging en de rellen, weet ik niet zeker. Maar ik vermoed dat de vraag door hem te stellen, ook beantwoord wordt.

Het verhaal van Het Parool, waarin ook hoogleraar mediastudies Mark Deuze aan het woord komt, geeft in ieder geval stof tot nadenken. “Media hebben over het algemeen wel de neiging om zich te focussen op het meest extreme, en dat zijn bij een demonstratie die uit de hand loopt de stenen die rondvliegen.”

Logo Bureau Spotlight

Suzan van Loenen

Profiel-pagina