RTL Nieuws bracht woensdag een reconstructie van besprekingen van de toeslagenaffaire in de ministerraad. Het uitspitten van tal van documenten levert een beeld op van een kabinet dat met man en macht strijdt tegen het vrijgeven van alle informatie omtrent het schandaal bij de Belastingdienst. 

Dit onderzoek – en al het voorgaande onderzoek dat RTL Nieuws eerder al deed naar de toeslagenaffaire – is een mooi voorbeeld van het belang van onderzoeksjournalistiek. Want hoewel we in een stabiele democratie leven, blijft het belangrijk om de macht te blijven controleren. Dat lijkt nu meer dan ooit cruciaal. Van de vertrouwenscrisis rond Rutte vanwege ‘Positie Omtzigt, functie elders’ vorige maand, tot de opnieuw oplaaiende vertrouwenscrisis vanwege deze nieuwe onthullingen rondom de toeslagenaffaire.

Parallel aan grote onderzoeken met grote onthullingen, loopt een ontwikkeling van geldtekort voor dit soort onderzoeken. Diep graven kost namelijk veel tijd, en daarmee veel geld. Hopelijk brengen grote geslaagde onderzoeken zoals deze van RTL Nieuws een vernieuwde boost in de financiering van de onderzoeksjournalistiek. Want onderzoeksjournalisten die al hun energie stoppen in dat éne dossier waarvan ze aanvoelen dat er iets niet klopt, dat zijn in mijn ogen de helden van de democratie. 

Het artikel van RTL Nieuws over de achtergehouden informatie lees je hier. Ook is de uitgebreide reconstructie hier te lezen.

JournalistiekTheater_CULTURA_bureauspotlight_STUDIOSAVAN_46 cropped

Fleur Bubbert

Onderzoeksjournalist

Fleur Bubbert is freelance journalist. Voor Bureau Spotlight onderzocht ze onder andere de Edese biomassacentrales en de lhbti-inclusie in …
Profiel-pagina