Komende zomer verschijnt het rapport van het IPCC officieel. Eerder ontving het Franse persbureau AFP de gelekte versie. Het bevat de stelligste waarschuwingen van het IPCC tot nu toe. In dit verslag wordt namelijk uitgebreid stilgestaan bij zogeheten Tipping Points. Voorheen werd dit niet officieel bij elkaar gebracht door beleidsmakers, omdat Tipping points zich moeilijk lieten uitdrukken in getallen en een aantal onzekerheden bevatten. Hierbij zijn de temperaturen een kritiek niveau gepasseerd, waardoor er een domino-effect zal ontstaan met desastreuze gevolgen. 

In het artikel van VPRO Tegenlicht wordt kort toegelicht, wat deze Tipping Points precies zijn en waarom ze voor het eerst zo concreet in een wetenschappelijk rapport worden aangehaald. The Guardian ging nog uitgebreider in op het rapport. 

Alle landen hebben in verschillende klimaatakkoorden afgesproken om de opwarming van de aarde niet boven de 1,5 graden Celsius uit te laten komen. Volgens het IPCC is 3 graden opwarming het beste scenario, als we op deze voet doorgaan.

 

Bart

Bart Gilhuis

Onderzoeksjournalist

Profiel-pagina