De journalistiek op lokaal en regionaal niveau staat onder druk. Al jaren worden gesprekken gevoerd over de verschraling van deze media, zo schrijven Jolanda van de Beld en Sjors Hofstede van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Landelijk wordt geïnvesteerd in journalistiek: ook Bureau Spotlight kan bestaan met steun van het Stimuleringsfonds. Sommige provincies trekken echter ook geld uit de kast om journalistiek binnen de provinciegrenzen in stand te houden. Maar dit gebeurt niet overal.

Groningen, Noord-Brabant en Zuid-Holland steunen de lokale en regionale journalistiek. De meeste andere provincies doen dit niet of niet meer. In Gelderland en Utrecht wordt op dit moment gekeken naar de mogelijkheid voor steun. En laat Bureau Spotlight zich nu net in dat gebied bewegen. Van de Beld en Hofstede zetten overzichtelijk uiteen welke vragen spelen in de besluitvorming van provincies. Met als meest belangrijke vragen ogenschijnlijk: wie is verantwoordelijk voor de redding van de journalistiek? En welke steun is het meest succesvol: provinciale subsidies of fondsen op gemeenteniveau.

Meer leestips

Kranten

Leestip: Achter de schermen bij Trouw

Met Achter de schermen geeft dagblad Trouw een mooi inkijkje in de redactie en in de mensen achter de krant.

home-office-5190614_1920

Leestip: Regionale onderzoeksjournalistiek is lastiger dan het lijkt

Regionale onderzoeksjournalistiek is belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Het artikel ‘graven en spitten in de regio’ van Down to Earth…

facebook

Leestip: ‘Facebooks strijd tegen nepnieuws’

Facebook zet factcheckers in tegen de verspreiding van nepnieuws. Maar waar ligt de grens tussen ‘nepnieuws weren’ en ‘media censureren’?

Logo Bureau Spotlight

Suzan van Loenen

Profiel-pagina