Met de hulp van de locatiegegevens van Google Maps-gebruikers maakte Pointer van de KRO-NCRV een overzicht van het gedrag van mensen in Nederland. Wat blijkt? De Zeeuwse stranden en Friese natuurgebieden worden druk bezocht. De grote aantallen bezoekers hangen samen met het toerisme in eigen land. Leuk om te zien is ook dat de parken in Gelderland vlak na de intelligente lockdown veel werden bezocht.

Als journalist vind ik het buitengewoon interessant om te zien hoe cijfers van Google Maps-gebruikers ons kunnen laten zien hoe we omgaan met de coronamaatregelen die de overheid heeft getroffen. Cijfers zijn vaak abstract en zelf vind ik het lastig om het verhaal erachter te zien, maar Pointer heeft het voor elkaar gekregen om het overzichtelijk te maken. Zo blijkt dat onze tijdsbesteding redelijk gelijk is met het advies van de overheid. Tijdens de intelligente lockdown bleven we thuis en met de versoepelingen zie je dat de mensen er wat meer op uittrekken.

Natuurlijk zijn de resultaten van de gegevens van Google Maps niet volledig ‘betrouwbaar’, omdat niet elke inwoner van ons land zijn locatiegegevens deelt. Toch geeft het een bijzondere inkijkje in het gaan en staan van de mens.

Wil je alle cijfers zien en het volledige artikel van Pointer lezen?
Dat kan hier: Na half jaar COVID-19 vooral veel activiteit in openbaar leven van Zeeland

Mevrouw-Wolff

Mirjam Wolff

Onderzoeksjournalist

Mirjam Wolff is freelance journalist en als onderzoeksjournalist werkzaam voor de redactie.
Profiel-pagina