Als er een coronavaccin beschikbaar is in Nederland, dan sta ik redelijk vooraan in de rij. Letterlijk, want ik heb een chronische aandoening waardoor ik volgens de maatstaven bij een risicogroep hoor. Na het zorgpersoneel, bewoners van verpleeghuizen en gehandicapten wonend in een instelling, is het waarschijnlijk de beurt aan kwetsbare ouderen, 60-plussers en andere risicogroepen. Maar moet ik daar nou blij mee zijn of niet? Er is nogal een discussie gaande over de vaccinatie tegen het coronavirus.

Als ik ergens grote twijfels bij heb, maar niet precies weet of die twijfels gegrond zijn, dan wil ik lezen. Informatie slurpen, noem ik het zelf vaak. Dus dat is ook wat ik heb gedaan rondom het coronavaccin. De afgelopen jaren gaf ik geen gehoor aan de oproep voor het jaarlijkse griepvaccin. Waarom zou ik me nu dan wel laten inenten tegen corona? Ik kwam er niet uit.

Tot ik onderstaand verhaal van huisarts Hans van der Linde las in Trouw. Hij vecht al 25 jaar tegen de griepvaccinatie, maar een coronavaccin? Daar zegt hij geen nee tegen. Kort gezegd is zijn conclusie duidelijk: het onderzoek naar het effect van een vaccin tegen corona is veel beter uitgevoerd. Onderzoek waarbij groepen gevaccineerden vergeleken worden met ongevaccineerden zijn, gek genoeg, nog nooit gedaan bij het influanzavaccin.

Mijn twijfels zijn nu niet ineens compleet verdwenen, maar de theoretische onderbouwing helpt mij wel in mijn keuze. Het duurt ongetwijfeld nog even voor die oproep tot vaccinatie op de deurmat valt. Wellicht weten we tegen die tijd meer. Maar uiteindelijk willen we allemaal toch het liefste weer ‘terug naar normaal’?

Logo Bureau Spotlight

Suzan van Loenen

Profiel-pagina