Dit verhaal is onderdeel van ons dossier Kerken en corona. Hierin laten we mensen aan het woord over hoe zij hun christelijk geloof beleven in de coronapandemie.
Terwijl Lisanne, enthousiast pratend met een blonde knot op haar hoofd, koffie en thee maakt, arriveert ook Martine. Met haar donkere, halflange haar, is ze een heel andere verschijning. “Ah, ik ben weer de laatste”, zegt ze grappend. De zussen beginnen te lachen. Ze kennen elkaar als geen ander. Op het oog zo verschillend en toch… dat ze familie zijn is overduidelijk. Niet gek, als je bedenkt dat ze zo’n achttien jaar samen op één kamer sliepen.
Net als Ollie en Sophie: de twee karakters die Lisanne en Martine speciaal voor de kinderen spelen in hun kerk Mozaiek0318. Deze evangelische kerkgemeenschap in Veenendaal trekt mensen uit het hele land. Ollie en Sophie zijn, anders dan Lisanne en Martine, broer en zus. Martine speelt de stoere Ollie, Lisanne de slimme Sophie. De twee nemen de kinderen van de kerk in online uitzendingen op YouTube met liedjes en verhalen mee in het geloof. Martine: “Het zijn twee kinderen. Ollie en Sophie stellen dezelfde vragen als kinderen. Dat spreekt onwijs tot de verbeelding.”
Knettergek
Negen jaar geleden kropen de zussen voor het eerst in de huid van Ollie en Sophie. Daarna kwam het duo af en toe terug, om kinderen actiever bij kerkdiensten en activiteiten te betrekken. En toen nam de coronacrisis in maart 2020 onverwacht grote proporties aan. “Er was alleen een online-dienst voor volwassenen, maar ik dacht: en de kinderen dan?!” vertelt Lisanne. Ze werkt als kids pastor (= kinderwerker) bij Mozaiek0318 en wist gelijk: er moet iets gebeuren voor de duizend kinderen die de kerk rijk is.
“Het is zo belangrijk dat kinderen betrokken blijven”, vertelt Lisanne. Ollie en Sophie vormden de oplossing. Op woensdag werd het idee voor een online kinderserie met de karakters geopperd. Op zondag stond de eerste kidsdienst online. Eigenlijk vormen de afleveringen een soort kinderprogramma over het geloof.
Zelf kregen de twee zussen het geloof van huis uit mee. Om de liefde van God ook in de coronapandemie door te geven, startten ze vorig jaar, toen de kerk de deuren sloot, met online Kids TV waarin Ollie en Sophie centraal staan. “Die twee karakters zijn een uitvergroting van onszelf”, vertelt Martine. “Als Ollie en Sophie kan alles.” Lisanne vult aan: “We mogen knettergek doen. Maar er zit altijd iets van onszelf in. We zouden het niet kunnen als het heel ver van ons af stond.”
Ervaring
Een achtergrond in theater hebben de zussen allebei niet. Lisanne werkt dus als kids pastor en houdt zich drie dagen in de week bezig met de kinderen in de Mozaïek. Martine werkt op de ICT-afdeling bij de gemeente Veenendaal. “Maar…” begint Lisanne. “Acteren is wel echt Martine’s ding. Daar was ze vroeger al mee bezig.” Martine: “Ik speelde graag toneel wilde een tijdje naar de toneelschool.” Uiteindelijk vond ze een toekomst als actrice toch te onzeker. “Je moet wel écht heel goed zijn als je er geld mee wil verdienen. En… Ik twijfelde ook of acteren was wat ik, als christen, in het leven moest doen.”
Nu komen Lisanne’s passie voor kinderen en geloof en Martine’s liefde voor toneelspel samen in Ollie en Sophie. Niet zomaar twee kinderen die een verhaaltje vertellen. “We spelen dan wel twee leuke kinderen met vragen en ondeugende streken, maar het draait altijd om die boodschap”, vertelt Lisanne. “Het belangrijkste is dat we kinderen vertellen dat ze deel zijn van Gods Koninkrijk en dat ze geliefd zijn.” Een boodschap die kinderen, zeker in coronatijd, nooit te vaak kunnen horen. Martine: “Wie je ook bent, wat je ook doet: God heeft jou lief.”
Waarom die boodschap van het geloof zo belangrijk is voor kinderen, hoor je in deze korte podcast met Lisanne en Martine:
Gods liefde
Het is een boodschap die de zussen nog iedere dag kan raken. Het spelen van de karakters Ollie en Sophie brengt dat nog dichterbij. Lisanne: “Ik schrijf de uitzendingen van Ollie en Sophie en soms…” Ze laat een korte stilte vallen. “Dan voel ik dat echt zo erg. We doorleven die boodschap echt als we Ollie en Sophie spelen.” Martine beaamt dat: “Als Ollie en Sophie kijken we naar het geloof door de ogen van een kind. Die kinderlijke blik kan je als volwassene ook echt helpen.”
En Lisanne en Martine doen het niet voor niets. De uitzendingen van Kids TV trekken tot wel 3.500 views per keer. “En dan kijken er per view misschien wel minimaal twee of drie kinderen. Dat is toch niet normaal?!” roept Lisanne. “Ik kan daar echt zó enthousiast van worden, dat al die kinderen door de diensten met Ollie en Sophie horen van Gods liefde.” Martine begint te lachen. Het is precies het enthousiasme dat ze zo goed kent van haar zus. Het uitbundige wat ze zelf ook heeft. “Als we eenmaal praten, dan stoppen we niet meer, hoor.”
Uniek
Ook Ollie en Sophie stoppen voorlopig niet. Lisanne vertelt: “We begonnen met negen online kidsdiensten, Dat zou tot eind mei zijn.” Maar dat liep anders, vult Martine aan. “Corona was niet zomaar weg en de kerk bleef dicht, dus gingen Ollie en Sophie gewoon door.” Inmiddels zijn we bijna anderhalf jaar verder. “Op een gegeven moment begin je wel te denken: wat als het niet stopt”, aldus Lisanne.
Inmiddels is duidelijk dat het inderdaad niet zomaar stopt. Lisanne vervolgt: “Ook als de kinderen weer naar de kerk komen, willen we Kids TV met Ollie en Sophie door laten gaan voor de onderbouwkinderen.” Martine: “We merken dat het een unieke manier is om die jongste kinderen te bereiken, om ze het geloof mee te geven en te laten weten dat ze geliefd zijn.” Lisanne en Martine blijven dus nog wel even Ollie en Sophie, ook na de coronapandemie.
De coronacrisis zorgde bij iedereen voor een hoop veranderingen in het dagelijks leven. We maakten drie portretten met betrokkenen over hun ervaringen en de veranderingen die hun geloofsleven doormaakte in deze tijd. Klik hier en hier voor de andere verhalen.