Onbehaarde Apen

Onbehaarde Apen is een podcast over wetenschap in de breedste zin. Soms gaat het om een actueel onderwerp, maar net zo vaak niet. Dit jaar werden gebieden in Oost-Afrika en Azië  getroffen door een sprinkhanenplaag. In mei had Onbehaarde Apen een podcast over die sprinkhanen en hoe het kan dat er ‘plotseling’ sprinkhanenplagen ontstaan. Deze aflevering springt er voor mij uit, omdat het een voor mij onbekend fenomeen uitlegt en mij helpt het nieuws beter te volgen en begrijpen.

 

The Presidential Podcast (Nederlandstalig)

Ik volg graag de Amerikaanse politiek en niet alleen omdat het een groot en belangrijk land is op het wereldtoneel. Maar juist om het spektakel, de vreemde figuren en soms nog vreemdere uitspraken. Als ik eerlijk ben is het een beetje ramptoerisme. Om een gebalanceerd, Nederlands beeld op de Amerikaanse presidentsverkiezingen te krijgen, raad ik The Presidential Podcast aan. In de podcast praten VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker ongeveer eens in de twee weken bij.

 

Articles of Interest (Engelstalig)

Mode is niet iets dat mij echt bezig kan houden. Kleren kopen doe ik niet graag en mijn outfits zijn zo avontuurlijk dat ik soms zelf iets met een printje draag. Toch kan ik de Engelstalige podcast Articles of Interest warm aanbevelen. Wat de podcast leuk maakt, is dat het mode benadert vanuit culturele, historische en duurzaamheidsperspectief. Van diamanten en (broek)zakken tot trouwjurken.

 

Een van mijn favoriete afleveringen gaat over het pak. Wist je dat we die grotendeels te danken hebben aan een achttiende eeuwse ijdeltuit?

 

S-Town (Engelstalig)

Mysterie, een horlogemaker, platte Amerikaanse accenten en een moord – deze non-fictie podcast heeft alles. S-Town is een podcast uit 2016, maar het verhaal blijft fascinerend. Eigenlijk kan ik niet al te veel over de podcast zelf schrijven, zonder dingen te verklappen, behalve dan dat ik iedereen aanraadt om in ieder geval de eerste aflevering te luisteren.

 

Luister je zelf ook graag podcasts en heb je luistertips? Mail dan vooral naar [email protected]! Ik ben altijd opzoek naar nieuwe podcasts!

JP3

Jan Peter Schouten

Voormalig hoofdredacteur (t/m december 2021)

Jan Peter Schouten is hoofdredacteur van Bureau Spotlight. Tevens doet hij als onderzoeksjournalist ook zelf onderzoek naar zaken die …
Profiel-pagina