Een tijdje terug heeft de podcast Reply All een aflevering aan QAnon gewijd. Volgens hen begon QAnon als online roleplay. Op internetfora speelden gebruikers een spel en zij namen de rol aan van een insider of CIA-spion en plaatsten zogenaamd geheime, vaak cryptische, informatie. Anderen gingen daar dan quasi serieus op in. Die ‘insiders’ hadden volgens de podcast namen als HighlevelAnon, FBI-ANON of CIA-Anon. Anon staat voor anoniem.

 

Reply All stelt dat QAnon ook zo begon, maar QAnon begon buiten dat spel een eigen leven te leiden en volgers kreeg die daadwerkelijk geloven in de onthullingen van QAnon. Luister het hele verhaal hier:

Wat voor mij QAnon zo intrigerend maakt, is dat het zo’n onwaarschijnlijk verhaal is. Dat het mogelijk begon als een spelletje van forumgebruikers en in drie jaar doorgegroeid is tot een complottheorie waaraan zelfs de president van de V.S. aan refereert

 

Zo mogelijk nog vreemder: nadat ik deze luistertip had geschreven, kwam ik de bovenstaande sticker tegen in Ede. Naast een grote Q staan er op de sticker ook een website waar je de sticker kunt kopen en #WWG1WGA. De hashtag is de afkorting voor ‘Where We Go One We Go All’, een motto dat vaak wordt gehanteerd door true believers.

 

Dus daarom is deze week de luistertip: Reply All met ‘Country of Liars’

JP3

Jan Peter Schouten

Voormalig hoofdredacteur (t/m december 2021)

Jan Peter Schouten is hoofdredacteur van Bureau Spotlight. Tevens doet hij als onderzoeksjournalist ook zelf onderzoek naar zaken die …
Profiel-pagina