Op regenachtige dagen vind ik niets fijner dan me met een kop thee op de bank nestelen en me compleet mee laten slepen door een goed luisterverhaal. Dat er inmiddels zo enorm veel misdaadpodcasts, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen, te vinden zijn, vind ik dan ook heel tof. Hieronder vind je vier van mijn favorieten. Al deze podcasts zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen en juist dat maakt onwijs spannend en tegelijkertijd journalistiek interessant.

De Showbizzmoord

Deze eerste podcast neemt je als luisteraar mee naar 1981: het jaar dat platenproducer Bart van der Laar door een kogel in zijn hoofd om het leven komt. Verspreid over zeven afleveringen duik je samen met journalist Lammert de Bruin en programmamaker Babs Assink in het leven van Van Laar. Je hoort wie hij was, maakt kennis met alle betrokkenen en komt dichter bij het antwoord op de vraag: wie is verantwoordelijk voor zijn dood?

De Kofferbakmoord

In de Kofferbakmoord hoor je het verhaal van de dood van Ralf Meinema. In 2017 wordt zijn lichaam aangetroffen in de achterbak van een auto die half in het Stieltjeskanaal in Drenthe bungelt. De moord is, ondanks dat er begin 2020 €100.000 euro werd uitgeloofd voor de gouden tip, nog steeds niet opgelost. De Kofferbakmoord neemt je mee in de wereld van Meinema en probeert een antwoord te vinden op de vraag waarom hij dood moest.

In het hart geraakt

In 1997 wordt Els Slurink, vermoedelijk met een schaar, in het hart gestoken. Ze komt daarbij om het leven. Ook deze moord is nog steeds onopgelost. Als psycholoog deed ze onderzoek naar mogelijk seksueel misbruikte kinderen. Moet de dader gezocht worden in haar werkomgeving? Of moet gezocht worden naar een andere aanleiding? De politie tast nog in het duister.  In de podcast In het hart geraakt wordt gezocht naar orde in de chaos.

De brand in het landhuis

Bij deze laatste podcast is het nog maar de vraag of sprake is van moord. In 2003 breekt brand uit in landhuis Zionsburg in Brabant. De laatste bewoner, Ewald Margraff, wordt even later dood gevonden, vlak achter de voordeur. Rondom het landhuis, de brand en het overlijden van Margraff doen veel verhalen de ronde. Podcastmaker Simon Heijmans probeert de brij aan geruchten te ontwaren en doet daarbij interessante ontdekkingen.

Heb jij nog tips voor andere misdaadpodcasts? Of is er een (onopgeloste) misdaad in de regio waar Bureau Spotlight in zou moeten duiken? Laat het ons weten in een reactie of mail naar [email protected].

Logo Bureau Spotlight

Suzan van Loenen

Profiel-pagina