Naar aanleiding van klachten van omwonenden werden er onlangs drie geluidsmetingen gedaan bij de biomassacentrale in het zuiden van Ede. Op verschillende delen van de dag gelden verschillende geluidsnormen: overdag mag de biomassacentrale meer decibel produceren (50 dB) dan ‘s avonds en ‘s nachts (respectievelijk 45 dB en 40 dB). Het gaat hierbij om het gemiddelde geluidsniveau per dagdeel.
Omgevingsdienst de Vallei (OddV) concludeert nu dat de centrale zowel ‘s avonds als ‘s nachts te veel geluid produceert. In de avond produceert de biomassacentrale gemiddeld 6 decibel te veel geluid, ‘s nachts loopt dit op naar een teveel van 11 decibel. “Als je kijkt naar de norm is het een relatief kleine overschrijding, maar dat zegt niets over hoe omwonenden dat ervaren. De overschrijding pakken we serieus op, de geluidsnormen zijn er niet voor niets”, zegt Menno van Erkelens, woordvoerder van gemeente Ede.
Als we het hebben over geluidsoverlast en decibellen, is het belangrijk om te weten hoe mensen een toename in geluid ervaren. Wanneer een geluid met 10 decibel toeneemt, klinkt dit over het algemeen twee keer zo hard. Een overschrijding van 11 decibel ‘s nachts betekent dus dat de centrale ongeveer twee keer zo luid klinkt dan toegestaan. Nikita Timmerman, initiatiefnemer van een petitie tegen de geluidsoverlast door de biomassacentrale, is dan ook blij dat de overlast binnenkort moet stoppen. Ze had het idee dat de centrale ten tijde van de metingen minder geluid produceerde dan normaal, maar “gelukkig zijn de metingen toch goed gegaan. Met petitie naar de burgemeester stappen hoeft niet nu het aantal decibel al te hoog was.”
Het is nu aan Warmtebedrijf Ede om voor 1 oktober aan te geven met welke maatregelen ze onder de geluidsnormen denken te komen. Warmtebedrijf Ede heeft echter uitstel aangevraagd, het is nog niet bekend of het bedrijf deze ook krijgt. “Natuurlijk is het heel vervelend als mensen in de buurt geluidshinder ondervinden. Op dit moment doen we onderzoek en moeten we wachten op de resultaten”, laat Warmtebedrijf Ede weten. Nadat de maatregelen zijn getroffen blijft de OddV controleren of de centrale de geluidsnormen niet meer overschrijdt. “Mocht er dan nog een overschrijding zijn, dan kunnen we bestuurlijke maatregelen nemen. Dat betekent vaak een dwangsom”, aldus Van Erkelens.
Heb je tips of vragen over ons dossier? Stuur een mailtje naar [email protected], dan nemen we contact met je op!