Het kan fijn zijn om voor een naaste te zorgen, maar het kan ook te zwaar zijn. Door corona, bezuinigingen en personeelstekort in de zorg neemt de druk op mantelzorgers voortdurend toe. Overbelasting ligt dus al op de loer, terwijl het steeds moeilijker lijkt te worden voor de mantelzorger alle ballen in de lucht te houden. Hoe ziet de toekomst van mantelzorg eruit? En hoe zorgen we ervoor dat het niet te zwaar wordt en vrijwillig blijft? Is er in Ede genoeg zicht op de jonge mantelzorger en krijgen zij voldoende ondersteuning?

De afgelopen maanden dook Bureau Spotlight in de wereld van jonge mantelzorgers. Worden ze gezien door instanties en sluit het aanbod aan hulp aan bij de behoeften?  Dit onderzoek heeft geleid tot deze slotvoorstelling, die tot stand is gekomen middels gesprekken met mantelzorgers van verschillende leeftijden, experts, hulpverleners en andere betrokkenen. Na afloop is er een nagesprek.

Theatermaker Max Wind maakt de voorstelling Merci dat jij er bent op basis van de ervaringen van de mantelzorgers uit het onderzoek.

Waar: Cultura – Molenstraat 45, Ede
Wanneer: 22 juni 2022, 19:30u

Tickets: Deze voorstelling is gratis bij te wonen, een ticket reserveren is wel nodig vanwege de beperkte zitplaatsen. Reserveer je plekje hier. 

Regisseur en scenario: Max Wind

Onderzoek: Fleur Bubbert, Mathanja van Houwelingen, Hanneke Ooms

Hoofdredactie: Irene Hollebrandse

Poster mantelzorg De Balie – BS web met logo

Deel van Dossier

Mantelzorg

Bureau Spotlight duikt in het leven van jonge mantelzorgers in gemeente Ede. Hoe ervaren ze het zorgen voor een naaste? Is er genoeg ondersteuning?

WAT IS LIVE JOURNALISM | Deze eindvoorstelling is een vorm van live journalism, een vorm van journalistiek die buiten de gebaande paden treedt en het podium opgaat. De Balie in Amsterdam experimenteert al jaren met deze vorm. Zij deden o.a. onderzoek naar uithuisplaatsingen door jeugdzorg, online intimidatie en de loonkloof. “Het theater is bij uitstek de plek waar je emotionele, schokkende en belangrijke verhalen kan vertellen. Juist ook als het gaat om onderzoeksjournalistiek. Live Journalism is een methode die op zijn best, met dramatische middelen, licht kan werpen op wat anders verborgen blijft”, zegt Yoeri Albrecht, directeur van De Balie.

Dit onderzoek door Bureau Spotlight in Ede vond gelijktijdig en in samenwerking plaats met De Balie Live Journalism in Amsterdam en bij De Stadsbron in Amersfoort.

JournalistiekTheater_CULTURA_bureauspotlight_STUDIOSAVAN_46 cropped

Fleur Bubbert

Onderzoeksjournalist

Fleur Bubbert is freelance journalist. Voor Bureau Spotlight onderzocht ze onder andere de Edese biomassacentrales en de lhbti-inclusie in …
Profiel-pagina