In het verleden werkte de brandweer als volgt: ze gingen langs bij studentenhuizen en vertelden de huurders wat er allemaal mis was. “Tegenwoordig gaan we niet meer met het wijzende vingertje en het rode pennetje langs. We proberen nu de huurder en de verhuurder bewust te maken van de situatie door toelichting te geven en het gesprek aan te gaan”, zegt Bosveld. Dat het effectief is, merkt Bosveld naar eigen zeggen als ze op een later moment terugkomen voor controle. “We zien dat hetgeen wat verbeterd moest worden, verbeterd is en ook wordt vastgehouden.”

 

Niet vanzelf

Dat creëren van bewustzijn gebeurt volgens vastgoedondernemer en kamerverhuurder Willem Verhage niet automatisch. “Wij moeten zelf aan de brandweer vragen of ze bij ons komen controleren. Dat doen we jaarlijks.” Verhage is bezorgd over de gevolgen voor de veiligheid: “Wat als je een slordige huurbaas hebt die alleen maar geld wil verdienen en niet veel aan de veiligheid wil doen? Studenten zullen er niet op letten, die zijn al blij dat ze een woonruimte hebben.”

Bosveld ziet dat het bewustzijn van brandveiligheid door de nieuwe aanpak juist gaat leven. “Je ziet dat we hierdoor serieuze vragen terugkrijgen. Juist ook van studenten. Dat vind ik hartstikke positief. Op het moment dat iemand er over na gaat denken, dan wordt er automatisch geïnvesteerd in brandveiligheid.” Bosveld geeft aan dat de situatie van de brandveiligheid in studentenhuizen verslechtert naarmate de brandweer een tijd uit beeld is. “Daar ligt volgens ons dan een taak voor de verhuurder. We zeggen vaak ook tegen hen: ‘Als je een nieuwe huurder krijgt, praat hem even bij. Vertel wat wel en niet mag.’”

 

Ander geluid

Na een rondgang onder andere verhuurders, blijkt niet iedereen de mening van Verhage te delen. Beheerder Jeftha van Horzelenberg laat juist weten dat de brandweer ieder jaar komt controleren. “Ze benaderen mij elk jaar voor een rondje.” In het begin moest Van Horzelenberg er wel naar vragen. “Je meldt een pand dan aan als het ware”, zegt hij. “Dat is ook een eis vanuit de verzekering. Er komt dan een inspecteur langs voor advies over en eisen aan het pand. Ook gericht op brandveiligheid.” Hierna wordt aangegeven dat de brandweer ook een ronde moet doen. “Dan loopt de brandweer een keer mee en geeft als alles goed is akkoord.”

Een andere verhuurder, van wie de naam bij de redactie bekend is, laat juist weten dat er in drie jaar tijd nog nooit een bezoek van de brandweer is geweest. “Er zijn natuurlijk regels waaraan moet worden voldaan. Daarom heb ik in alle kamers rookmelders geplaatst en in de keuken een brandblusser opgehangen.” Volgens hem wordt er ook niet vanuit de verzekering om controle gevraagd. “Er zit een opstalverzekering op de gehele flat via de vereniging van eigenaren.”

 

Doe-het-zelf

Verhage lijkt zich niet te herkennen in zijn collega’s. Volgens hem wordt er helemaal niet automatisch geïnvesteerd in veiligheid, zoals Bosveld beweert. Er wordt volgens Verhage niet genoeg toegezien op de veiligheid: “Totáál niet zelfs.” Terwijl hij naar zijn boekenkast loopt, vertelt hij dat alles uit de verhuurder moet komen. “Dit logboek van de brandweer heb ik ook zelf aan moeten vragen.” Toevallig heeft Verhage laatst nog een controle aangevraagd voor één van zijn panden. “Nu heb ik een brief gekregen van de brandweer. ‘U bent gewend dat wij komen.’Nou, dat doen ze normaal dus mooi niet uit zichzelf.”

De brandweer laat in de brief weten wegens corona niet op controle te kunnen komen. “Achteraan zit dit checklistje”, vertelt Verhage al wijzend op het formulier. “We krijgen het verzoek of we de controle nu zelf willen uitvoeren. Als ik nu zo min mogelijk geld kwijt zou willen zijn, dan vink ik zelf lekker alle groene vakjes aan. Dat zou niet moeten kunnen.”

 

Acties van de brandweer

Uit reactie van de brandweer blijkt dat er zoveel gedaan wordt als wat binnen de mogelijkheden ligt. “De brandweer voert toezicht uit en investeert in het verhogen van het bewustzijn van brandveiligheid bij huurder en verhuurder”, zegt de woordvoerder van Brandweer Gelderland Midden. “Buiten de inspanningen van de brandweer blijven verhuurder en huurders primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid en het brandveilig gebruik.”

De woordvoerder laat weten dat er in de afgelopen zes jaar bij alle panden met kamerverhuur, die meldingsplichtig zijn (5 kamers of meer), jaarlijks toezicht is gehouden door de brandweer. Daarnaast stond er voor 2020 een kamerverhuur-actie gepland, waarbij de brandweer langs alle geregistreerde panden zou gaan in een controle driedaagse. Wegens COVID-19 kon dit niet doorgaan.

Dit jaar heeft de brandweer een zelfcheck verstuurd aan bedrijven die studentenkamers verhuren. Hier zit een begeleidend schrijven bij, met als doel de primaire onderwerpen over brandveiligheid en brandveilig gebruik onder de aandacht te brengen.

Voor het jaar 2021 staat er een thema actie ‘brandveiligheid studentenkamers’ gepland. Daarnaast gaat de brandweer dan ook langs op introductiedagen waar het gesprek over brandveiligheid zal worden aangegaan.

Wat zijn jouw ervaringen als huurder of verhuurder met de controles op brandveiligheid? Wij horen het graag. Laat het ons weten via bureau@bureauspotlight.nl of weet ons te vinden via onze Instagram- of Facebookpagina.

Bart

Bart Gilhuis

Onderzoeksjournalist

Profiel-pagina