Eerst even de algemene feiten en cijfers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet minimaal 90% van een bevolking gevaccineerd zijn om pandemieën en ziekte-uitbraken te voorkomen. De vaccinatiegraad van Nederland is vastgesteld op 90,8% in 2020. Dit cijfer is gebaseerd op het aantal kinderen dat het Rijksvaccinatieprogramma volledig doorlopen heeft voor het bereiken van de 2-jarige leeftijd.

Vaccinatiegraad niet gehaald

In de FoodValley ligt de vaccinatiebereidheid veel lager. Gemiddeld kregen 78,23% van het aantal kinderen in de FoodValley alle prikken. Nijkerk scoort het hoogst met 89,9%. Aan de onderkant van de lijst staan Rhenen, Renswoude en Barneveld. Met een percentage van 67,4% staat die laatste zelfs in de top-3 van laagst vaccinerende gemeenten van Nederland.

Wie wil de prik (niet)

Dit weten we over de vaccinatiebereidheid van het coronavaccin: meer dan driekwart van de Nederlanders (77%) geeft aan gebruik te willen maken van de coronavaccins. 23% geeft aan nog niet te weten of ze ingeënt wil worden, van hen heeft 4% al besloten dit niet te doen. Wat de exacte cijfers per gemeente zijn, weten we nog niet. 

 Vaccinaties zijn gratis en worden niet verplicht. Toch kiest niet iedereen voor een vaccin. Intuïtie, waarden en ethische motieven spelen een belangrijke rol in de afweging om wel of niet voor een vaccin te besluiten. Wij zijn benieuwd welke afwegingen de inwoners van de FoodValley maken.

Nieuw onderzoek

Dat niet alleen. We willen ook antwoorden op vragen als: wat de lage vaccinatiegraad in de regio’s kan betekenen als deze trend ook bij het coronavaccin doorzet. Zullen versoepelingen van maatregelen dan wel mogelijk worden in deze regio? En hoe bereiden gemeenten zich hierop voor? Wordt er bijvoorbeeld speciale aandacht geschonken aan voorlichting en informatieverstrekking? Kortom: Bureau Spotlight onderzoekt de impact van de lage vaccinatiegraad in regio FoodValley in het licht van de coronapandemie. 

Voor nu zijn wij vooral benieuwd naar jullie afwegingen: waarom laat jij je wel of juist niet vaccineren?

Is het coronavaccin licht aan het einde van de donkere tunnel en geeft het vaccin dus hoop? Of weet jij nog niet of je die prik in je bovenarm laat zetten en maak je je zorgen? Laat het ons weten. Mail naar [email protected].

MarliesHaitsma_jpg

Marlies Haitsma

Onderzoeksjournalist

Marlies Haitsma is freelance onderzoeksjournalist en fotograaf.
Profiel-pagina