Het Twentyfour Dance Centre aan de Peppelensteeg is een plek waar talent wordt geboren en ontdekt. Jarino vertelt enthousiast: “Ik vind het geweldig om onze leerlingen te laten shinen op het podium. Er zit zoveel talent in hen en als dat eruit komt, dan is mijn doel bereikt!”

Jarino kan zich de beruchte persconferentie in maart nog goed herinneren. “We zijn gelijk online samengekomen met onze docenten om een online programma te maken. Binnen een week was alles gedigitaliseerd. Het was afzien en keihard werken, ik zat tot diep in de nacht video’s te editen.” Dat harde werken eist ook zijn tol, Jarino krijgt in de zomer van de dokter het advies om rustiger aan te doen.

Maar tegelijk ziet Jarino dat de coronatijd ook een onwijs gave tijd is voor ondernemers. Helemaal in de creatieve industrie. ”Hoe gaan we het probleem omdenken en toch door met wat we het leukst vinden om te doen?! Op die vraag zoek je keer op keer een antwoord.”

Dubbel geraakt

“Gelukkig zien we dat 70 à 80% van onze leerlingen ons blijven steunen, maar deze situatie houden we niet lang vol.” De grootste kostenpost is de huur van het pand. Jarino huurt het pand van de gemeente en is gefrustreerd over de manier van communiceren. “Wat ik niet begrijp is dat de overheid zo duidelijk hamert op het in gesprek gaan met elkaar en samen oplossingen vinden, maar dat de gemeente Ede het tegenovergestelde doet. Als je dan een gekopieerd bericht terugkrijgt van de gemeente, met tekst die ook op hun website te lezen valt, dan is dat heel vervelend. Dat had ik niet verwacht.” De woordvoerder van de gemeente geeft aan dat ze zich niet herkennen in dit beeld en juist persoonlijk contact met huurders nastreven. 

Daarnaast wordt TwentyFour Dance Centre officieel gezien als een een commerciële dansaanbieder. Dat zorgt ervoor dat de dansschool tussen wal en schip valt. Ze hebben geen recht op culturele subsidies, want ze worden gezien als particuliere onderneming. Tummers lacht: “Maar je kan zelf ook wel bedenken dat je nooit een Ferrari kan kopen als dansschool-eigenaar.”

Dit onderzoeksdossier gaat over cultuur, kunst en corona. Wij praten graag met de lokale creatieve makers! Wat zijn jullie ervaringen? Schroom niet en stuur ons een mail via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Delano danste zijn droom in Londen, maar moest door corona stoppen: “De emotionele impact was onverwacht groot”

De komende weken portretteren wij professionele creatievelingen die noodgedwongen thuis zitten.

MarliesHaitsma_jpg

Marlies Haitsma

Onderzoeksjournalist

Marlies Haitsma is freelance onderzoeksjournalist en fotograaf.
Profiel-pagina