De grootste klacht van de studenten is niet de rook of de geur, maar het geluid dat de biomassacentrales ‘s nachts maken. Student Nikita Timmerman startte daarom een petitie tegen de geluidsoverlast. Want er komen volgens verschillende studenten ‘s nachts flink wat piepende en krakende geluiden uit de centrale aan de Geerweg, en dat komt de nachtrust van de bewoners van de studentenflats niet ten goede. “Het is een krakend en piepend geluid, het klinkt alsof ijzer over elkaar glijdt”, vertelt initiatiefnemer Timmerman. “Het is elke nacht aanwezig, overdag hoor je het niet extreem door de mensen die bij overige bedrijven zijn.”

Naar aanleiding van de klachten deed Omgevingsdienst De Vallei (OddV) onlangs geluidsmetingen. Timmerman heeft echter het idee dat Warmtebedrijf Ede van tevoren op de hoogte was van de plaatsing van de meetkastjes. “Het geluid was ineens weg. Toen de meter bij ons stond, was het stil.” Woordvoerder van gemeente Ede Menno van Erkelens verzekerd echter dat er zowel vanuit de gemeente als vanuit OddV niet met Warmtebedrijf Ede is gecommuniceerd over de geluidsmetingen en dat zij daarom niet wisten dat en wanneer deze plaatsvonden. “Momenteel worden de resultaten beoordeeld om te kijken of deze aan de wettelijke normen voor geluid voldoen. Wanneer wettelijke regels worden overtreden, zal de gemeente daartegen handhavend optreden”, aldus Van Erkelens.

De petitie is inmiddels 59 keer ondertekend. Timmerman hoopt dat de inzameling van handtekeningen helpt om het probleem op te lossen. “Het is een bio-energiecentrale die tussen huizen staat. Ik zou met deze overlast niet in de nieuwe woonwijk willen wonen. Het moet gewoon verholpen kunnen worden.”

Heb jij vragen over of tips voor ons biomassadossier? Stuur een mailtje naar [email protected], dan nemen we contact met je op!

JournalistiekTheater_CULTURA_bureauspotlight_STUDIOSAVAN_46 cropped

Fleur Bubbert

Onderzoeksjournalist

Fleur Bubbert is freelance journalist. Voor Bureau Spotlight onderzocht ze onder andere de Edese biomassacentrales en de lhbti-inclusie in …
Profiel-pagina