Omar Zerkouni

Deel van Dossier

Leegstaande kerken

Dit verhaal is mede tot stand gekomen door ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

De enige rooms-katholieke kerk in Lunteren hield zondag 13 januari de laatste eucharistieviering, vanwege de hoge leeftijd van haar leden en het gebrek aan vrijwilligers. Over het algemeen wordt aangenomen dat kerksluiting een gevolg is van toenemende secularisatie. Dit is een belangrijke factor, maar de vergrijzing van kerkelijke gemeenten speelt ook een rol.

Pijn

Jan Redder (78), één van de laatst overgebleven vrijwilligers, kreeg de laatste jaren steeds meer taken op zijn bordje. Hij was lekenvoorganger, tuinman, timmerman en koorzanger. “Het aantal leden slinkt, maar de taken blijven hetzelfde. Op een gegeven moment houdt het op.”

Dus besloot de gemeente van de Sint Antonius Abt zelf de stekker eruit te trekken. Dat het kerkje een nieuwe, nog onbekende functie krijgt, vindt Jan minder pijnlijk dan de verdeling van liturgische voorwerpen onder kerken uit de omgeving. Zo gaat de klok naar een kerk in Veenendaal en het eeuwenoude beeld van Sint Antonius keert terug naar Museum Catharijneconvent in Utrecht. Maar de tabernakel werd afgedankt en staat nu verloren op het podium. “Die wilde niemand hebben. Natuurlijk doet dat pijn.” Hij slikt. Er valt een korte stilte. Dan vervolgt hij zijn weg naar het luidsysteem van de kerkklok, die nodig van de muur gehaald moet worden.

Verspreiden

Ook het verlies van de sociale functie van de kerk gaat Jan aan het hart. “Het jongste lid is 63 jaar. De sociale samenhang is enorm, maar door de sluiting verspreiden vitale leden zich over kerken in de omgeving. Dus de cohesie verdwijnt. Dat is droevig. We moeten alert zijn dat mensen niet in eenzaamheid vervallen.”

Meer en meer kerken sluiten hun deuren door afnemend kerkbezoek, zelfs in de ‘biblebelt’. Hoewel gemeenten als Ede, Veenendaal en Barneveld bekend staan als religieuze bolwerken neemt ook hier de leegstand toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bezocht ongeveer 40 procent van de Veenendalers in 2015 maandelijks een kerkdienst, tegenover 3 procent van de rest van de provincie Utrecht. Toch verandert de Veenendaalse Pniëlkerk in een winkel- en horecagelegenheid en sluiten twee andere kerken in deze plaats (Sola Fide en De Goede Reede) nog dit jaar de deuren.

Inforgraphic leegstaande kerken

Oproep

Op dit moment hebben wij in ons onderzoek zicht op zeven kerken in deze regio, zes protestantse en een rooms-katholieke, die de afgelopen vijftien jaar leeg kwamen te staan, een nieuwe bestemming hebben gekregen of waarvan de toekomst onzeker is. Elk van deze kerken heeft een eigen verhaal. De komende maanden doen wij hier voor Bureau Spotlight onderzoek naar. Daarbij hebben wij de input van u als lezer hard nodig.

Bent u lid van een kerk waarvan het gebouw onlangs gesloten is of binnenkort gaat sluiten? Of bent u koper van een leegstaand kerkgebouw of op een andere manier bij kerksluiting betrokken? Laat het ons weten via [email protected].

Voordat je verder leest

De Foodvalley verdient goede journalistiek die dieper graaft. Maar journalistiek kost geld. Steun Bureau Spotlight en draag bij aan sterke onderzoeksjournalistiek!

Ik lees eerst het stuk verder

Versie 2

Madelon de Goffau

Redacteur

Madelon is student journalistiek en werkt als freelancer voor Bureau Spotlight. Hier doet ze onderzoek naar de herbestemming van gesloten …
Profiel-pagina
Logo Bureau Spotlight

Loïs Franx-Wind

Redacteur

Als geboren en getogen Edese ken ik deze omgeving maar al te goed. Momenteel zit ik bezig met het derde jaar van de opleiding HBO …
Profiel-pagina