Tijdens het debat benadrukt Ruben van Druiten, fractievoorzitter van Burgerbelangen, dat de zorgen over de biomassacentrales alleen maar toenemen. De vragen van Burgerbelangen gaan van luchtkwaliteit tot de gezondheid van omwonenden. Daarnaast is duiding volgens van Druiten van groot belang, want de cijfers zijn moeilijk te begrijpen.

Controle en toezicht

Meer controle vindt de ChristenUnie helemaal geen gek idee. Van der Beek noemt Warmtebedrijf Ede ‘een monopolist in warmte-structuur’ en daar mag volgens hem kritisch op gecontroleerd worden. Deels is dit ook het geval. Twee centrales hadden in het verleden een overschrijding van de normen met handhaving tot gevolg. Wethouder Veltman vertelt dat er minimaal één keer per jaar wordt gecontroleerd op onder andere op de herkomst van het hout, maar ze kunnen niet bewijzen dat de biomassa altijd droog is. Droge biomassa is belangrijk, omdat de centrales met vochtig hout minder efficiënt zijn en meer uitstoot hebben. Daarom zegt ze in gesprek te zijn met het warmtebedrijf. De wethouder wil de afspraken over de vochtigheid van het hout juridisch vastleggen, zodat het afdwingbaar is.

Daarbij geeft Veltman aan dat er 3 februari 2020 een incident was bij de centrale aan de Knuttelweg. Daar leide te vochtig verbrand hout tot overlast. Van het incident heeft het Warmtebedrijf geen proactieve melding gemaakt bij de omgevingsdienst, terwijl dit wel verplicht is. Wethouder Veltman geeft aan dat dit niet de eerste keer is. Daarom is er een preventieve dwangsom opgelegd. 

Afkomst biomassa

Van der Beek van de ChristenUnie wil de vinger aan de pols te houden als het gaat over herkomst van biomassa. Hoewel op de website MPD Groene Energie staat dat de bio-energie installaties worden gestookt op lokaal afkomstige biomassa (rest houtsnippers uit tuin- en groenonderhoud), vertelt wethouder Hoefsloot dat er de afgelopen week vrachtwagens met biomassa uit Duitsland werden geïmporteerd. Dit om incidenten, zoals aan de Knuttelweg, te voorkomen. 

“Ik word altijd een beetje wantrouwig wanneer als handen op het hart worden weggehaald”, zegt Van der Schans.  Hij wil graag dat er ook van oudere incidenten openbaarheid komt. Wethouder Hoefsloot zegt toe hier meer informatie over te verstrekken.

Wil je het hele debat terugkijken? Dat kan via: https://bit.ly/2UxPc04 

Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘Biomassacentrales’. 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Mevrouw-Wolff

Mirjam Wolff

Onderzoeksjournalist

Mirjam Wolff is freelance journalist en als onderzoeksjournalist werkzaam voor de redactie.
Profiel-pagina
Lees één reactie