Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de slechte Edese luchtkwaliteit. Zo is Ede aan de zuidkant ingesloten door twee snelwegen, de A12 en A30. Aan de noordkant komt juist veel fijnstof vanaf agrarische bedrijven die zich tussen Ede en Barneveld bevinden. Een andere grote factor is houtstook. Dan gaat het niet over de drie biomassacentrales die in Ede staan, maar over houtkachels bij mensen thuis. In heel Nederland zijn houtkachels verantwoordelijk voor maar liefst 23 procent van alle fijnstofuitstoot, en daarmee vormen ze de grootste luchtvervuiler. Een open haard twee uur laten branden staat gelijk aan 1100 kilometer rijden met de auto, berekende de Vlaamse Milieumaatschappij. Dat is ongeveer de afstand van Ede naar Wenen.

In onze artikelen kunnen we lang niet alles vertellen. Persoonlijke ervaringen, extra achtergrondinformatie, onze keuzes en frustraties. In onze nieuwsbrief is daar wél ruimte voor! Regelmatig vragen we daarin ook om jouw hulp. Want wie weet er beter wat er in de regio speelt dan de inwoners zelf? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geen schone lucht in Gelderland

Niet alleen in Ede ademen inwoners ongezonde lucht in. In heel Gelderland geldt dat de luchtkwaliteit allesbehalve optimaal is. Zo stelde de GGD vorig jaar dat niemand in Gelderland in de schone lucht woont. Hierdoor leven inwoners van Gelderland gemiddeld 11 maanden korter, want een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot hart- en vaatziekten en longaandoeningen.

KRO-NCRV bracht in beeld hoe hoog de fijnstofuitstoot is in jouw buurt. Wil je weten hoe schoon de lucht in jouw straat en zelfs bij jouw huis is? Je ontdekt het hier.

Kunnen we niet meer gezellig bij de open haard?

Als open haarden en houtkachels zo slecht zijn voor de luchtkwaliteit, moeten we dan stoppen met stoken? Een verbod lijkt moeilijk te handhaven, maar er zijn ook andere opties. Zo is er een stookalert vanuit het RIVM, waarin houtstook wordt afgeraden bij slechte weersomstandigheden of wanneer de luchtkwaliteit op dat moment al slecht is. Gemeente Utrecht probeert met een subsidie  mensen te stimuleren om hun houtkachel de deur uit doen. En er bestaan filters die de uitstoot van kachels verminderen, al is Stichting Houtrookvrij sceptisch over de effectiviteit van deze filters.

In gesprek met de wethouder over houtstook

In de Edese gemeentepolitiek lijkt houtstook nog een onderbelicht thema. In de radio-uitzending van Pointer hoor je hoe wethouder Versteeg omgaat met dit vraagstuk. Ede tekende in 2020 het Schone Lucht Akkoord, dus de vraag is: pakt Ede de uitstoot van fijnstof door houtstook wel genoeg aan? Daarnaast gaat Pointer in gesprek met een Edese inwoner die door de slechte luchtkwaliteit vanwege zijn COPD bijna niet meer buiten kan komen, en licht de GGD toe wat een slechte luchtkwaliteit precies met je doet.

Je luistert de radio-uitzending hier terug.

Henk van Suffelen vertelt over de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit op zijn COPD

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een longziekte uiteenlopende klachten ervaren wanneer de luchtkwaliteit slecht is. Denk aan klachten als benauwdheid, hoesten en een verminderde longfunctie. Henk van Suffelen woont in de Edese wijk Rietkampen, die ingesloten ligt door de A30 en A12. Hij heeft COPD en kan regelmatig niet naar buiten door de slechte luchtkwaliteit. Verslaggever Rik Bronkhorst van Omroep Gelderland ging bij hem langs.

Deze publicatie komt voort uit een samenwerking tussen KRO-NCRV Pointer, Bureau Spotlight en Omroep Gelderland. De gehele maand februari werken zij samen in het kader van de Pointer pop-up redactie in Ede.

JournalistiekTheater_CULTURA_bureauspotlight_STUDIOSAVAN_46 cropped

Fleur Bubbert

Onderzoeksjournalist

Fleur Bubbert is freelance journalist. Voor Bureau Spotlight onderzocht ze onder andere de Edese biomassacentrales en de lhbti-inclusie in …
Profiel-pagina