Hoewel Gelderland-Midden de zorgen van de bezorgde brandweerlieden niet deelt, doen de initiatiefnemers van deze petitie dat wel. Volgens hen heeft de sluiting van de kazerne gevolgen voor de veiligheid van inwoners van Ede. De petitie is inmiddels meer dan 1600 keer ondertekend en hamert op het feit: “iedere minuut telt”. Initiatiefnemer Harro Timmerman vertelt in de Gelderlander dat hij bang is dat de brandweer niet op tijd op de juiste locatie kan zijn. “Zolang er nog geen nieuwe, meer centraal gelegen kazerne is, maken wij ons ernstig zorgen.”
In deze interactieve map kun je zien hoe vaak brandweerkazernes in Ede en omgeving uitrukken, hoeveel mensen er werkzaam zijn, en hoeveel kilometer er tussen de kazernes zit.
Zo is te zien dat de kazerne in Ede Centrum een van de drukste posten in de gemeente Ede is. De aantal keren dat zij uitrukken is aanzienlijk veel hoger dan de rest. Maar wat ook opvalt is dat Stadspoort de enige is waarbij het aantal meldingen aanzienlijk is gestegen. Is de sluiting van de kazerne dan echt wel zo onvermijdelijk? Hoewel de initiatiefnemers van de petitie zich zorgen maken over de veiligheid van de inwoners van de wijken Rietkampen en Maandereng, is veiligheid niet het enige struikelblok.
Vrijwillige brandweerlieden maken zich zorgen
De brandweer in Ede drijft namelijk op maar liefst 173 vrijwillige brandweerlieden. Daar bovenop komen nog 25 beroeps-brandweermannen en vrouwen . De vrijwillige brandweerlieden maken zich zorgen over waar zij komen te staan als de kazerne sluit? Staan ze straks in de kou?
De komende tijd onderzoekt Bureau Spotlight wat de gevolgen zijn voor de veiligheid van de inwoners van Ede en omstreken als deze kazerne sluit. Ook onderzoeken we wat er gebeurt met de vrijwillige brandweerlieden.
Wil jij je zorgen delen? Heb je informatie waar wij in kunnen duiken? Of weet je meer over de plannen rondom de brandweer in Ede? Wij horen het graag: [email protected]