De afgelopen jaren zagen we regelmatig berichten terugkomen van WUR-studenten die in tentjes op een camping hun schooljaar begonnen; ze konden geen kamer vinden. Afgelopen zomer kwam student Nik Verweel in het nieuws omdat de Zeeuw te dicht bij de WUR zou wonen om voorrang te krijgen op een kamer van studentenhuisvester Idealis. Daarvoor moet een student namelijk 130 kilometer van de universiteit vandaan wonen. Hierdoor krijgen met name internationale studenten voorrang op een kamer. Verweel viel net buiten de voorrangsregeling, ook al is hij drie uur en drie kwartier onderweg naar de universiteit. De media-aandacht leidde tot meerdere aanbiedingen van kamers, waardoor Verweel uiteindelijk toch nog op tijd een kamer vond, buiten Idealis om.
Voor anderen duurde het langer om een kamer te vinden. Gedurende het collegejaar vinden de meeste studenten gelukkig uiteindelijk een kamer. Maar dan komt het volgende schooljaar, en begint de kamernood van voor af aan. En die vloedgolf aan nieuwe studenten wordt de komende jaren steeds groter, want de WUR groeit hard. In collegejaar 2015-2016 telde de universiteit 10.300 studenten, in 2018-2019 waren dit er al 12.400. Samen met de paar honderd hbo-studenten in de stad, kan Wageningen rekenen op bijna 15.000 studenten in 2025.
De toename van het aantal studenten betekent een groeiende vraag naar studentenkamers. De komende jaren wordt Wageningen door haar populariteit de hardst groeiende studentenstad van Nederland. Waar het aantal uitwonende studenten in Amsterdam met 12% toeneemt, groeit Wageningen met maar liefst 27% tussen nu en collegejaar 2026-2027. Deze verwachte groei betekent dat er de komende zes jaar een geschatte extra vraag komt van maar liefst 1.900 tot 2.400 studentenkamers.
Voor de grote hoeveelheid studenten die in de zomer toestroomt, bestaat op de Nieuwe Kazernelaan in Ede al piekopvang. Internationale studenten die geen andere kamer kunnen vinden, worden hier ondergebracht. Zij wonen hier maximaal een jaar, omdat ze voor de volgende zomerpiek weer ruimte moeten maken. Dat het een noodoplossing is, merken de bewoners. Ze delen met twee personen één kamer, die wordt gescheiden door een gordijn. De keuken wordt gedeeld met 70 man en er was eerder al sprake van inbraak en diefstal. Tot juni 2020 blijft Idealis gebruik maken van deze kamers. Dat betekent dat er voor komend collegejaar moet worden gezocht naar een andere locatie voor de piekopvang.
Bijbouwen
Voor de gemeente en studentenhuisvesters is het duidelijk: er moeten meer kamers gerealiseerd worden. Er liggen bij de gemeente daarom doelstellingen en concrete plannen voor huisvesting. Maar de grote vraag naar kamers brengt knelpunten met zich mee. Kan Wageningen wel opbouwen tegen de steeds groter wordende studentenstroom? Komen andere woningen, zoals huizen voor ouderen of sociale huur, dan niet in het gedrang? Moeten omliggende gemeentes hun deuren openzetten voor de huisvesting van Wageningse studenten?
De komende tijd duikt Bureau Spotlight in deze vragen, om uit te vinden hoe de studentenwoningmarkt van Wageningen er in de toekomst uit gaat zien. Heb je vragen, tips, of wil je meedenken? Neem dan vooral contact op door een mail te sturen naar [email protected].