Susanne checkt woningsite Funda elke ochtend en elke avond. ,,Zodra een huis beschikbaar komt op Funda, stuur ik direct een bericht om een plekje te bemachtigen, anders zijn de huizen zo weg.” Het loont volgens haar om de moeite te nemen en een enthousiast bericht te schrijven. ,,Dat krijg ik ook terug van de makelaar. Dan mogen we alsnog langskomen.”

Het vinden van een eigen huis is niet iets dat ze uit kunnen zetten. ,,Afgelopen zomer waren we in Frankrijk op vakantie, toen we een mooi huis voorbij zagen komen. We zijn toen snel naar huis gereden, zodat we het huis konden bezichtigen. Helaas zijn we toen flink overboden en hebben we het niet gekregen.”

Tijdelijke huurwoning
Twee jaar geleden verhuizen Susanne en Mathyn vanuit Amersfoort naar Rhenen, waar ze alle twee vandaan komen. ,,De natuur vinden we hier mooi, onze families wonen in de buurt en willen graag ontdekken of dit een plek is waar we ons ook zien settelen.”

Ze vinden een tijdelijke huurwoning waarin ze twee jaar kunnen wonen. Het plan is om vanuit dit huurhuis een koophuis te zoeken. ,,We verdienen alle twee goed”. Susanne werkt als onderwijskundige en Mathyn is interim projectmanager.

,,Ik had verwacht dat we binnen die twee jaar een huis konden kopen”, vertelt Susanne. Het loopt anders. Na twee jaar intensief zoeken, is het nog steeds niet gelukt om een woning te vinden. ,,Het verhuizen zijn we gewoon zat, we willen heel graag een koopwoning, zodat we onze toekomst kunnen opbouwen.”

Niet alleen de woonsituatie bij hun (schoon)vader verhoogt de druk, het stel blijkt ook in verwachting te zijn. ,,We willen heel graag een nieuwe start maken, straks met z’n drieën. Waar ga ik straks bevallen? Dat is wel een vraag die door mijn hoofd speelt. Ik ben in april uitgerekend en de tijd gaat toch een stuk sneller dan je denkt. Ik had verwacht dat ik nu kon nadenken over het inrichten van de babykamer, dat staat stil.”

De zoektocht valt het stel steeds zwaarder. Susanne: ,,We hebben zelfs over de grens in Duitsland gekeken, we zagen dat de prijzen daar een stuk lager zijn. Maar dan vraag je je toch af of je daar wel wil settelen.”

Drie bezichtigen per week
Susanne en Mathyn hebben nu gemiddeld drie bezichtigen per week. Dit vraagt veel tijd en inspanning. ,,Soms moet je ineens ergens zijn en dan sta je een uur later weer op je werk. Dat is toch altijd wel even schakelen. Je wilt op een gegeven moment ook verder en niet alles in het teken van het vinden van een huis hebben staan.”

Het stel heeft de verwachtingen van hun droomhuis de afgelopen jaren moeten bijstellen. ,,We willen heel graag een jaren dertig woning, een authentiek huis met glas en lood, maar helaas is dat niet gelukt. We kijken nu ook naar andere huizen, bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen, terwijl we dat in eerste instantie niet wilden. De laatste tijd denk ik: ik koop maar gewoon met mijn hoofd in plaats van met mijn hart, dan hebben we in ieder geval een huis.”

In deze serie:

40.000 woningen erbij in Regio Foodvalley in 2040

40.000 woningen erbij in Regio Foodvalley in 2040? Het kàn volgens bouwers en bestuurders

Tot 2040 40.000 woningen erbij. Een plaats zo groot als Veenendaal. Dat is de opgave die de acht gemeenten die samen de Regio Foodvalley hebben.

Dit artikel is onderdeel van de serie ‘Woningbouw in Foodvalley’ . Deze productie is een samenwerking tussen Bureau Spotlight en De Gelderlander. Morgen deel twee: ‘40.000 woningen erbij in 2040, worden die betaalbaar?’

profielfoto-bs

Mathanja van Houwelingen

Onderzoeksjournalist

Mathanja van Houwelingen is onderzoeksjournalist bij Bureau Spotlight. Ze doet onderzoek naar verschillende sociale thema’s en …
Profiel-pagina