Over de functie

Als trainee onderzoeksjournalist ben je werkzaam in teamverband met zowel onderzoeksjournalisten van Bureau Spotlight als de lokale redacties van BDUmedia. Je wordt in overleg ingezet op diverse onderzoeksdossiers in de regio Midden-Nederland. Tijdens je traineeship word je begeleid door een ervaren onderzoeksjournalist van Bureau Spotlight en krijg je via Fonds BJP verschillende scholingsactiviteiten, samen met andere trainees van de Jong Talent-regeling.

Doordat je zowel op de redacties van BDU werkzaam bent én onderdeel bent van het team van Bureau Spotlight, krijg jij ‘the best of both worlds.’ Journalisten die de regio door en door kennen en graag die ervaring en hun netwerk met jou delen én onderzoeksjournalisten die jou helpen met het aanvragen van een WOO, met jou nadenken over een strategie om de juiste mensen te spreken, etc. In samenwerking met minimaal één andere onderzoeksjournalist werk jij aan korte- en langlopende onderzoeksprojecten.

Je krijgt zo de kans om in de praktijk ervaring op te doen in de onderzoeksjournalistiek. Het traineeship beslaat een periode van een jaar en biedt onder meer programma’s aan over data-analyse, woo-regeling en de Bellingcat-methode. De journalist zal onder begeleiding werkzaam zijn in de redactie van Bureau Spotlight en BDUmedia. In overleg wordt op vaste dagen gewerkt vanuit redactie-locaties in Ede en Barneveld, of een flexibele samenwerkplek.

Wat wij bieden

Je komt in dienst bij BDUmedia en krijgt een fulltime arbeidsovereenkomst voor een jaar. Er wordt een regulier salaris afgesproken, conform de salarisnormen voor beginnende journalisten. (€2500 – €2800) Je gaat op 1 november 2023 van start. Verder kun je dit van ons verwachten:

  • Mogelijkheid tot remote werken;
  • Samenwerken met een groep gepassioneerde onderzoeksjournalisten;
  • Ruimte om te experimenteren met nieuwe vormen van journalistiek;
  • Training on the job;
  • Een interessante baan in een dynamische, ambitieuze en plezierige werkomgeving;
  • Een uitstekend arbeidsvoorwaardenpakket conform CAO voor het Uitgeverijbedrijf.
Schermafbeelding 2023-06-14 om 10.11.56 (1)

Wie ben jij?

Ben je onlangs afgestudeerd en heb je de ambitie om onderzoeksjournalist te worden? Heb jij…

…aantoonbare interesse in onderzoeksjournalistiek
…uithoudingsvermogen voor diepgravend onderzoek
…eigen ideeën voor onderzoeksverhalen

Affiniteit met of kennis van datajournalistiek is een pré.
Voorkeur gaat uit naar kandidaten die woonachtig zijn in/omgeving van de Gelderse Vallei.

Informatie

Heb je vragen over de functie? Neem dan contact op met Irene Hollebrandse (hoofdredacteur Bureau Spotlight), per mail [email protected], tel. 06-21404922 en/of Norbert Witjes (hoofdredacteur BDUmedia), per mail [email protected], tel. 06-52662209.

Reageren

Wil je reageren op deze vacature stuur dan je sollicitatie inclusief cv uiterlijk op 12 september naar: [email protected]

Lees hier meer over BDUmedia en Bureau Spotlight.

Over de Regeling Jong Talent

De Lokale en Regionale Traineeships zijn onderdeel van de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP). Deze Lokale en Regionale Traineeships zijn bedoeld voor journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een lokale of regionale redactie. Trainees komen in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het traineeship meerdere scholingsactiviteiten. Als je reageert op deze vacature worden je contactgegevens gedeeld met het Fonds BJP.