WUR

Deel van Dossier

Foodvalley

Dit artikel is mede tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

René Verhulst

René Verhulst
Voorzitter Regio Foodvalley en Burgemeester van Ede Beeld door: Bron: Wikipedia

Een bekend gezicht in het Triple Helix bestuur is burgemeester Verhulst. De in Kapelle (Zeeland) geboren bestuurder studeert rechten aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Na zijn studie vervult hij verschillende bestuursfuncties voordat hij lid wordt van de Utrechtse gemeenteraad voor het CDA. In 2001 wordt Verhulst wethouder van Utrecht met onder meer regiozaken in zijn portefeuille.

In 2005 ruilt hij de politiek in voor het onderwijs en wordt hij directeur Bedrijfsvoering van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij keert daarna terug in de politiek als burgemeester van Goes en bekleedt inmiddels diezelfde functie als burgemeester van Ede.

Gert-Jan Kats

Gert-Jan Kats
Vice-voorzitter Regio Foodvalley, Burgemeester Veenendaal Beeld door: Bron: Veenendaalsekrant

Op 20 november 2018 wordt Kats benoemd als burgemeester van Veenendaal en neemt daarmee het stokje over in het Triple Helix bestuur van Piet Zoon, die voor hem de honneurs waarnam als plaatsvervangend burgemeester van Veenendaal.

Kats studeert bedrijfsinformatica aan de Hogeschool Economische Studies in Amsterdam en voltooit tevens de studie Financiële planning tijdens zijn baan bij ING. Toch switcht hij al snel naar een politieke loopbaan. In 1998 neemt hij plaats in de gemeenteraad van Zeist (SGP). Via Kiesvelt en Zuidplas, waar hij burgemeester was, komt hij terecht in Veenendaal waar hij evenzeer de ambtsketting draagt.

Gerard Renkema

Gerard Renkema
Lid Regiobestuur Regio Foodvalley, Burgemeester Nijkerk Beeld door: Bron: Wikipedia

Renkema begint dit jaar aan zijn derde ambtstermijn als burgemeester van Nijkerk. Zijn roots liggen in Friesland, Drachten.

In het Noorden begint hij zijn politieke carrière. Na zijn studies Nederlands recht en juridische bestuurswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaat hij aan de slag als beleidsmedewerker van de provincie Drenthe.

Na zijn tijd als wethouder in Assen, wordt hij in 2002 burgemeester van de voormalige provincie Eemsmond. De burgervader van Nijkerk vertegenwoordigt de belangen van de gemeente als bestuurslid zowel in Regio Foodvalley als Regio Amersfoort.

WUR

Spotlight onderzoekt de Foodvalley

Waarom profileert de regio zich als de Silicon Valley van de voedselwereld? En wat heeft de inwoner daaraan? Bureau Spotlight zoekt het uit.

Rens Buchwaldt

Rens Buchwaldt
Lid van Raad van Bestuur Wageningen University and Research Beeld door: Bron: Twitter

Buchwaldt studeerde Business Administration (Bedrijfskunde). Na zijn bachelor volgde hij zijn master aan de Temple University in Philadelphia, om vervolgens aan de slag te gaan bij het Amerikaanse techbedrijf NCR Corporations.

Terug in Nederland vervulde hij diverse functies als financieel directeur. Zo was hij Chief Financial Officer van een bloemengroothandel en een leveranciersbedrijf van kantoormeubilair. Na een sabbatical trad hij in 2017 toe in de Raad van Bestuur van Wageningen University.

Harmen van Wijnen

Harmen van Wijnen
Voorzitter College van Bestuur (directeur CHE) Beeld door: Bron: Twitter

Sinds augustus 2013 is Van Wijnen voorzitter van het College van Bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede. Hij studeert af als actuaris, dat is iemand die mogelijke gebeurtenissen afzet tegen financiële risico’s.

Hij kiest na een korte loopbaan om theologie te studeren aan de Universiteit van Utrecht en is tevens in die periode actief als directeur van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond. Van Wijnen is naast zijn baan als onderwijsbestuurder predikant.

Bastiaan Pellikaan

Bastiaan Pellikaan
Voorzitter College van Bestuur Aeres Groep Beeld door: Bron: YouTube

Bastiaan Pellikaan is voorzitter van het College van Bestuur van de groene kennisinstelling Aeres Group.

In 1983 studeert Pellikaan af aan de agrarische lerarenopleiding Stoas. Na gewerkt te hebben als docent in Alkmaar en Dronten, komt hij terug op het oude nest. Hij begint bij Stoas als docent en neemt steeds meer bestuursprojecten aan. Vijftien jaar na het voltooien van zijn lerarenopleiding neemt hij plaats in de directie van Hogeschool Stoas.

Inmiddels is de onderwijsbestuurder bijna veertien jaar actief voor Aeres Group als voorzitter van het College van Bestuur.

Martin Ruiter

Martin Ruiter
Ondernemer en voorzitter van het bestuur VNO-NCW Veluwe Vallei Beeld door: Bron: YouTube

Martin Ruiter omschrijft zichzelf op Twitter als ondernemend en hier en daar een beetje besturend.

De geboren Nijverdaller groeit op tussen de koeien. Hij studeert landbouwtechniek aan de Landbouwhogeschool van Wageningen, met de financiële tak als specialisatie.

Hij werkt daarna voor veel technische bedrijven en is inmiddels eigenaar van het ingenieursbureau QING. Tevens is Ruiter actief op bestuurlijk vlak, zo was hij voorzitter van het Wagenings Ondernemers Contact. In 2017 volgde hij Frank Bieze op als voorzitter van het bestuur VNO-NCW Veluwe Vallei.

Ontwerp-zonder-titel-21

Beatblog Foodvalley

In dit artikel nemen we je mee tijdens ons onderzoek. We houden je 'live' bij terwijl we toewerken naar het eindartikel.

Gerke van Zalk

Gerke van Zalk
Interim-manager en voorzitter Bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk Beeld door: Bron: Facebook

Gerke van Zalk studeert af aan de SVO op het gebied van Food, maar kiest al snel voor een tweede studierichting psychologie.

Hij begint zijn loopbaan bij meerdere consultancybureaus en laat zich door de jaren heen vaak invliegen als interim-manager bij bedrijven. De ondernemer neemt in 2017 plaats in de Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk en is na twee jaar zitting voorzitter van de bedrijvenkring.

Van Zalk ziet het als zijn missie om Foodvalley bij de achterban en ondernemers beter op de kaart te zetten.

Fije Visscher

Fije Visscher
‎Rundveehouder en voorzitter LTO Noord Gelderse Vallei. Beeld door: Bron: Twitter

De Nijkerkse kalverhouder is directeur van zijn eigen opgerichte bedrijf Vof Visscher Rundveehouderij.

Visscher, voorzitter LTO Noord afdeling Gelderse Vallei, behartigt de belangen van de agrarische ondernemers in de Foodvalley.

Frank Bieze

Frank Bieze
Frank Bieze ontangt een erepenning van burgermeester Renkema Beeld door: Stad Nijkerk

Bieze heeft 42 jaar lang gewerkt voor de Bieze Food Group, een groep bedrijven die samenwerken in de foodbranche.

Hij begint als manusje-van-alles en groeit uit tot CEO. April 2019 geeft hij het stokje over.

Bieze studeert International Business and Marketing in Nyenrode en volgt een buitenlands programma aan de Temple University in Philadelphia, dezelfde universiteit waar Rens Buchweldt zijn diploma heeft behaald.

De ex-CEO is de voorganger van Van Zalk in de Bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk. Daarnaast heeft hij de belangen van lokale ondernemers in het bestuur van VNO-NCW Noord-Veluwe vertegenwoordigd.

Voordat je verder leest

De Foodvalley verdient goede journalistiek die dieper graaft. Maar journalistiek kost geld. Steun Bureau Spotlight en draag bij aan sterke onderzoeksjournalistiek!

Ik lees eerst het stuk verder

Mevrouw-Wolff

Mirjam Wolff

Onderzoeksjournalist

Mirjam Wolff is freelance journalist en als onderzoeksjournalist werkzaam voor de redactie.
Profiel-pagina
Lars Regeer Portret

Lars Regeer

Creatieve Mediaprofessional

Lars is journalist en werkt bij Bureau Spotlight als ‘multimediaal schaap met vijf poten’. Als manusje-van-alles zorgt hij er …
Profiel-pagina
Lees 3 reacties