Al in 2011 werpt Therus Gieling uit Ede het idee op voor een World Food Center waar meerdere steden zich voor kunnen inschrijven. Rotterdam en Amsterdam dingen ook mee, maar Ede komt met haar pitch als winnaar uit de bus. Provincie Gelderland reserveert € 17 miljoen voor het project, het Rijk € 5 miljoen. Gemeente Ede legt zelf € 6 miljoen in en geeft daarnaast een lening uit van €22 miljoen voor de ontwikkeling van het project. Verder moeten investeringen van bedrijven het voedselattractiepark mogelijk maken. Het totale kostenplaatje wordt geschat op € 60 miljoen euro.

De flinke investeringen zijn het project zeker waard, stelt gemeente Ede. De schatting is dat 330.000 bezoekers per jaar de Experience gaan bezoeken. Een second opinion stelt de verwachting bij naar 295.000 bezoekers, maar ook dat zou voldoende moeten zijn om de WFCE tot een succes te maken. Ter vergelijking: het WFCE trekt dan jaarlijks ongeveer evenveel bezoekers als museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Ede is een van de acht gemeenten in de Gelderse Vallei die samen de Regio Foodvalley vormen. Met onder andere de Wageningen University & Research en grote bedrijven als FrieslandCampina en De Heus Voeders streeft de Foodvalley ernaar om in het zeer landbouwgerichte gebied koploper te zijn op het gebied van voedselinnovatie en -duurzaamheid. Het World Food Center en de bijbehorende Experience moeten het centrum worden voor deze samenwerking tussen de overheid, bedrijven en kennisinstituten.

Roet in het eten

Toch gaat de bouw van het prestigieuze project voorlopig niet door. Stichting Milieuwerkgroep Ede (SME) startte een rechtszaak tegen de gemeente omdat de milieuschade die het WFCE zou veroorzaken niet goed onderzocht zou zijn. De Raad van State gaf de milieuwerkgroep gelijk en vernietigde in december het bestemmingsplan voor het WFCE. Gemeente Ede moet nu terug naar de tekentafel. De komende maanden onderzoekt Ede hoe de ontwikkeling van het WFCE nu vorm moet krijgen. Kan het plan überhaupt nog doorgaan, zo ja: in welke vorm, of moet de gemeente wachten tot het stikstofprobleem minder speelt? Duidelijk is in ieder geval dat de uitspraak van de Raad van State het project flink vertraagt.

Ook voordat Stichting Milieuwerkgroep Ede een rechtszaak aanspande, klonk er vanuit verschillende hoeken kritiek op het project. Zowel in de gemeente als in de provincie plaatsen verschillende politieke partijen al jaren vraagtekens bij de rentabiliteit van het project. Komen er echt zo veel mensen op een WFCE af, is het project door stijgende bouwkosten financieel nog wel haalbaar? Kortom: verdient de forse investering zichzelf terug? Erik Wesselius van lokale partij Mens en Milieu Ede is bang van niet. “Als de exploitatie tegen blijkt te vallen, gaat misschien de stichting (Stichting WFC, red.) failliet. Dat betekent dat de investeringen in het vastgoed niet terugbetaald kunnen worden. En dan zit Ede met een probleem”, stelt hij.

In onze artikelen kunnen we lang niet alles vertellen. Persoonlijke ervaringen, extra achtergrondinformatie, onze keuzes en frustraties. In onze nieuwsbrief is daar wél ruimte voor! Regelmatig vragen we daarin ook om jouw hulp. Want wie weet er beter wat er in de regio speelt dan de inwoners zelf? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Toekomstscenario's

De stekker uit het project trekken, is één van de scenario’s die verantwoordelijk wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) heeft geschetst na de uitspraak van de Raad van State. Maar als het aan Meijer zelf ligt, gaat het project gewoon door. Hij ziet de uitspraak liever als een nieuwe uitdaging. Over het WFCE blijft hij onverminderd enthousiast. “Hier ga je het doen, je gaat het zien, je gaat het proeven. En dan interactief. Dan moet je denken aan virtual reality met schermen. Er is een Californische ontwerper bij betrokken die voor Disney heeft gewerkt, en die elke keer tegen mij zegt: ‘Leon, het moet wel fun zijn’.” In welke vorm deze voedselattractie uiteindelijk een fun experience zal worden, probeert de gemeente voor de zomer uit te kristalliseren.

Reportage

KRO-NCRV Pointer ging met wethouder Leon Meijer naar de locatie waar het WFCE uit de grond moet verrijzen en sprak met Erik Wesselius over zijn kritiek op het project. Gerwin Peelen van Omroep Gelderland legt daarnaast uit hoe provincie Gelderland omgaat met het Edese prestigeproject en in hoeverre daar nog vertrouwen is in het WFCE.

De reportage over het WFCE luister je hier terug.

Deze publicatie komt voort uit een samenwerking tussen KRO-NCRV Pointer, Bureau Spotlight en Omroep Gelderland. De gehele maand februari werken zij samen in het kader van de Pointer pop-up redactie in Ede.

Dit artikel is op 07-02-2023 gepubliceerd op de website van Pointer

JournalistiekTheater_CULTURA_bureauspotlight_STUDIOSAVAN_46 cropped

Fleur Bubbert

Onderzoeksjournalist

Fleur Bubbert is freelance journalist. Voor Bureau Spotlight onderzocht ze onder andere de Edese biomassacentrales en de lhbti-inclusie in …
Profiel-pagina